Kalte Sumaya Jirde Ali «korrupt kakerlakk». Nå er hun dømt

Retten mente uttalelsen var grovt sjikanerende, og utgjorde et stort skadepotensial.

UTSATT FOR HETS: Sumaya Jirde Ali er en nettdebattant og en talsperson for minoritetsgrupper. Her leser hun fra boka «Melanin hvitere enn blekemiddel» under Aschehougs høstliste i Oslo i fjor høst. Foto: NTB scanpix
UTSATT FOR HETS: Sumaya Jirde Ali er en nettdebattant og en talsperson for minoritetsgrupper. Her leser hun fra boka «Melanin hvitere enn blekemiddel» under Aschehougs høstliste i Oslo i fjor høst. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En 71 år gammel kvinne fra Bergen er blitt dømt for å ha kalt Sumaya Jirde Ali en «korrupt kakerlakk». Det melder Bergens Tidende i dag.

«Korrupt kakerlakk»

- Jeg er ikke rasist, men de som kommer til Norge, må oppføre seg skikkelig. Jeg angrer ingenting, har den tiltalte kvinnen tidligere uttalt til Bergensavisen.

Utsagnet ble skrevet i kommentarfeltet under et innlegg om samfunnsdebattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali på Facebook i fjor høst.

Ordlyden i utsagnet som kvinnen nå er dømt for, lyder som følger: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk.»

Nå er kvinnen dømt til 24 dagers betinget fengsel, i tillegg til å måtte betale en bot på 10 000 kroner. Hun må også betale saksomkostninger på 2000 kroner.

Sumaya Jirde Ali forklarte seg i retten forrige mandag. Der fortalte hun at hun opplever utsagnet som hatefullt, og dehumaniserende.

- Når man reduserer noen til noe så ubetydelig og unyttig, åpner man for at det er greit å skrive noe slikt til meg. Jeg opplever dette som hatefullt, truende og aggressivt, sa hun, ifølge Bergens Tidende.

- Grovt sjikanerende

Retten mener at kvinnens uttalelse var grovt sjikanerende, og at den er framsatt med stor risiko for spredning, noe som ifølge dommen utgjør stor skadepotensial.

Ifølge retten utgjør tiltaltes handlemåte i ytterste konsekvens en fare for demokratiet. Videre mener retten at Sumaya Jirde Ali som en offentlig kjent samfunnsdebattant og talsperson for minoritetsgrupper har krav på et særskilt vern mot slike grove, krenkende ytringer.

Vil anke

Da tiltalen først ble kjent, sa 71-åringen at hun mener Ali har vært ufin mot Sylvi Listhaug, og mener hun hadde rett til å ta til motmæle.

Den dømte kvinnen er uenig i dommen, og kommer til å anke den.

- Jeg var sikker på at dette var en lukket gruppe. Sumaya kaller Sylvi Listhaug for nazist. Offentlig har hun også sagt «fuck politiet» og «fuck Listhaug». Jeg ble sint og svarte, sa kvinnen i sin forklaring i Bergen tingrett mandag for en uke siden, ifølge Bergens Tidende.

Sumaya Jirde Ali benektet i retten at hun noensinne hadde kalt Listhaug for rasist.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer