Kalvøya er død, leve Øya

Mens Kalvøy-general Paul Karlsen fortsatt klamrer seg til håpet om at en eller annen megastjerne ville gjeste den gamle festivalen i løpet av seinsommeren, har en ny generasjon arrangører kapret festivaltomta i Bærum for Øya-festivalen 99 kommende helg.

Neil Young har brukt opp kvota si, og det er tid for å slippe til We, Jaga Jazzist og BigBang.

Billettsalg og vær- og føreforhold er essensielle for om lørdagens Øya-festival blir vellykket eller ikke, men på papiret ser det særdeles bra ut.

Tida har gått fra den gamle Kalvøy-festivalen. Tida har gått fra en festival som sier seg avhengig av den ene internasjonale superstjernen. Tida er moden for en gjeng arrangører som fnyser av rockens dinosaurer. Som blåser i at en Bowie, en Young eller en Cave ikke skal på veien denne sommeren. Som isteden ønsker å vise fram en bukett av det ypperste nye norsk rock har å by på i 1999. De mest kjente navnene på Øya-festivalen er Midnight Choir, Madrugada og Gluecifer. Men høydepunktet kan like gjerne bli Wunderkammer eller nye livefavoritter som We, Jaga Jazzist og BigBang. Eller Ricochets, Bronco Busters og Cato Salsa Experience - tre Øya-band som ennå ikke har platekontrakt. Når arrangørklubbene So What!, Last Train og Paragrafen har satt sammen programmet, har de bare gått etter to kriterier: 1. Bandet må være norsk. 2. Bandet må være bra. Salgstall blåser man i.

At man kan basere et helt festivalprogram - og til og med et meget oppegående et - bare på norske band, vitner om at mye er i ferd med å skje på den norske rockscenen. Det vitner om en undergrunnsscene med selvtillit, gjennombruddskraft og en haug spennende artister som hungrer etter å vise seg fram. Øya-festivalen 99 kan bli en merkedag og en enestående manifestasjon av en norsk rockscene i utvikling. Samtidig bør festivalens tilblivelse få en og annen til å tenke seg om. Kollega Stein Østbø i VG, for eksempel, som tidligere denne måneden hevdet at framtida til norsk rock er en fabelaktig fortid. Kalvøya kan kanskje virke som en fortid, Østbø, men mye tyder på at det er der ute du finner framtida på lørda'n.