Kameleon i ny drakt

LOS ANGELES (Dagbladet): Anthony Hopkins (64) synes ikke det er viktig å lage film, men selv spiller han inn flere filmer enn noen gang. Men han vil ikke si så mye om sin nye film om terrorister som er i ferd med å detonere en skitten atombombe i New York.

Hopkins har alltid hatt et jordnært forhold til det å stå foran kamera - og til Hollywood. Han ble kjent for utsagnet: «Gi meg de rette klærne, noe dialog og jeg kan bli den personen du ønsker å ha.»

- Ja, det er så enkelt og så uviktig. Det handler kanskje mest om at jeg ikke vet hva jeg holder på med, sier Hopkins til Dagbladet.

Han sitter med sin hvite skjorte oppkneppet under en beige dress på et varmt hotellrom i Beverly Hills, og snakker lavt om hvordan tilfeldighetene førte ham inn i filmbransjen. Han snakker som han gjør i sine filmer.

- Jeg hadde ikke noe bedre å ta meg til. Jeg var helt forferdelig på skolen. Jeg var treig og dårlig, sier Hopkins.

Han fikk lyst på skuespillerlivet etter å ha spurt Richard Burton om en autograf i 1953. Selv om få andre trodde han hadde talent for skuespill, forsøkte han seg.

Orker ikke styr lenger

Førti år seinere har han skremt oss med Hannibal, fått Oscar-statuetten, tjent uhorvelige mengder dollar - og blitt sir. Selv om han for to år siden ble amerikansk statsborger, og greide å skake opp hele Wales og bli upopulær i hele Storbritannia. Men det vil ikke Hopkins snakke om. For gode, gamle Hopkins orker ikke styr lenger. Når vi påpeker at hans premiereklare film med Chris Rock, «Bad Company», handler om et svært aktuelt tema i USA om dagen, siden en skitten atombombe er kommet i terroristers hender, svarer han kort:

- Nei, jeg vil ikke snakke om det. Dette er underholdning. Dette er bare en film. Alt jeg styrer med er underholdning. Ikke mer, ikke viktigere.

Mer enn bare penga

Hopkins hevder at han gir agenten sin liten motstand på manuskriptene han kommer med, og det er mange som synes Hopkins bør sette foten oftere ned. I det siste har han sagt ja til mye, men selv om han innrømmer at en av de få tingene han spør agenten sin om er hvor godt betalt jobben er, presiserer han at han ikke holder på med dette for pengenes skyld.

- Jeg trenger ikke å jobbe mer i livet, kommenterer Hopkins tørt. - Det er spennende for meg å gjøre andre typer roller, gjerne litt romantiske og morsomme roller. Uansett synes jeg ikke hva jeg gjør i filmer skal tas for seriøst. Det er slett ikke viktig.

- Hva er viktig for deg?

- Se deg om neste gang du står fast i trafikken foran en kirkegård: Da ser du at alle er stille og tenker hvor fint det er å være i live. Å leve mens man lever er viktig, sier Hopkins, og ramser opp en rekke betydningsfulle elementer for hans liv. Som å pusle i en hage, se på havet eller gå i fjellet. Og spille piano, og undervise ungdommer som vil bli skuespillere.

- Men altfor mange unge skuespillere overdriver for mye. Det viktigste bidraget jeg kan komme med, er å få folk til å si mindre og gjøre mindre. Du sier ofte mer ved å ikke si noe. Som Gary Cooper. Hans filmer, der han stort sett sa «yep» og «nope», er de beste.

Se anmeldelse av

{$4027}«Bad Company» side 41

HØRER ETTER: - Når agenten min ringer og sier: «Jeg har et godt manuskript til deg. Les det - jeg anbefaler manuskriptet», så blir det slik, sier Anthony Hopkins (64). Her setter han sine evige håndavtrykk i sementen på Hollywood Walk of Fame
MER HANNIBAL: Anthony Hopkins arbeider med en ny film om Hannibal Lecter, karakteren som har gjort waliseren mest kjent.