Kameleonene

Lensmann Ole Vik er verdt å følge.

BOK: Jørgen Jæger debuterte i fjor vår med den meget lovende kriminalromanen «Skyggejakten», og han skuffer ikke i sin nye bok om lensmann Ole Vik og hans fiktive vestlandsmiljø. «Kameleonene» er en gjennomført god kriminalroman, som både er spennende, underholdende og en anelse meningsfylt - romanen er delvis en kommentar til visse sider ved norsk narkotikapolitikk.

Ole Vik og kjæresten Hilde Ramnes er på ferie da de havner midt oppi et bankran. Hilde blir tatt som gissel, og en desperat og forviklingsfylt jakt følger. Den umiddelbare utrykningen og etterforskningen går ikke helt etter politiets idealoppskrift, men de har noen få spor å gå etter - spor som fører dem til narkotikamiljøet i småbyen Borg. Politimester Jonas Berge er like uspiselig som forrige gang, men han gir likevel Vik mulighet til å bedrive etterforskning sammen med kollegaen Cecilie Hopen. Men i bakgrunnen lurer en mystisk figur.

Det er en ren fornøyelse å lese en godt komponert kriminalintrige, og akkurat det har Jæger fått til i «Kameleonene». Flyten i fortellingen er så god at man kan bære over med enkelte karikerte typer (her står politimester Berge og Hildes søster i særklasse), sideintrigene er spennende nok til å holde på leserens oppmerksomhet, og han byr på en fornuftig og til en viss grad uventet løsning. Men andre ord, Ole Vik er en lensmann man bør følge nøye framover.