Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kamille refses for «venninneprat»

Lar journalist intervjue sin egen «bestevenn».

EGMONT PUBLISHING: Kamille er en del av mediehuset Egmont som ligger i Nydalen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
EGMONT PUBLISHING: Kamille er en del av mediehuset Egmont som ligger i Nydalen i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Et stort intervju i den siste utgaven av et av Norges største mote- og livsstilsblader, kvinnemagasinet Kamille, får kritikk av en Norges største eksperter på presseetikk.

I bladet gis den kjente norske skuespilleren Andrea Bræin Hovig svært stor eksponering. Hun pryder hele forsiden som Kamilles hovedsak og er portrettintervjuet over sju sider med tilhørende store bildeflater.

Kamille nr 8. 2020
Kamille nr 8. 2020 Vis mer

Intervjuet av bestevenninne

I utgaven opplyser imidlertid redaktør Ingrid Wærp om at journalisten som har skrevet saken, Kjersti Kvam, er nær venninne av sitt eget intervjuobjekt, noe som åpner for et potensielt minefelt av etiske problemer for Kamille.

I henhold til pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten (VVP), er det god presseskikk for journalister å melde fra om inhabilitet og bindinger, samt avstå fra å være involvert i journalistisk dekning dersom det foreligger for tette bånd mellom kilde og journalist. Kamille opplyser selv om at de jobber i henhold til VVP.

- Ganske utenkelig

At Kamille sender en journalist for å intervjue sin uttalte «bestevenninne», er problematisk, mener ekspert på presseetikk, Per Edgar Kokkvold.

- Et slikt intervju ville ikke vært gjennomført av de aller fleste medier i Norge. At en journalist eller redaktør intervjuer en nær venn og gir vedkommende stor plass i en publikasjon, det er ganske utenkelig. Leserne skal være trygge på at man ikke er påvirket av bindinger, sier Kokkvold til Dagbladet.

At både Kamille-redaktør Wærp og journalist Kvam informerer leserne om vennskapet, mener Kokkvold er formildende, men han «frikjenner» likevel ikke magasinet.

KRITISK: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- At det er tydeliggjort i intervjuet at de er venner, det hjelper, men journalister og redaktører lever av troverdighet, og dette eksempelet er problematisk. Når man gir venner spalteplass, i dette tilfellet betydelig, beveger man seg i inn et farvann man ikke bør være i, sier Kokkvold.

- Synes det er helt ok

Journalisten, Kjersti Kvam, hevder løsningen fungerer godt, fordi hun gjør leseren oppmerksom på vennskapet.

- Jeg gjorde en lignende sak for KK (15. mars 2013, red. anm.) for noen år siden, hvor jeg skrev et portrettintervju med søsteren min, Live Nelvik. Også der kom den familiære forbindelsen helt tydelig fram, og det ble også brukt som et virkemiddel i teksten - på samme måte som intervjuet med Andrea, sier Kvam til Dagbladet.

- Jeg synes det er helt ok når man er så tydelig på premissene for intervjuet. I et Kamille-portrett skal leseren bli mer kjent med en profilert person, og da er min oppfatning at dette er en litt annerledes og personlig vinkling på saken. Hadde det vært en annen type reportasje, ville det selvsagt ikke vært innafor, fortsetter Kvam.

- Et bevisst grep

«Redaktør i Kamille, Ingrid Wærp, sier til Dagbladet at intervjuet handler om vennskap.

- Vi har gjort et poeng ut av vennskapet mellom frilansjournalist Kjersti Kvam og skuespiller Andrea Bræin Hovig. Intervjuet er noe vi i redaksjonen i Kamille har ønsket å gjøre, vi har ønsket å ha Andrea på forsiden, og vi har valgt frilansjournalist Kvam, fordi de nettopp er ungdomsvenninner. Dette er dermed et grep vi gjør, og vi er helt åpne om bindingen hele veien, skriver Wærp i en e-post til Dagbladet.

I NORGE: Steve Bannon intervjues på scenen på Nordiske Mediedager i Bergen. Video: Nordiske mediedager. Vis mer

Wærp mener det hersker lite tvil for leseren hva som er premisset for portrettintervjuet.

- Jeg gjør et poeng ut av det i lederen, vi tydeliggjør det i ingressen, vi har et bilde av de to sammen, og vennskapet deres går som en rød tråd gjennom hele intervjuet. Det å være tydelig her er essensielt, sier hun.

- Framstår tydelig

Redaktøren understreker at det ikke er Kjersti Kvam som selv har solgt inn idéen til Kamille, men omvendt.

- Hva slags vurderinger er gjort?

- Dette diskuterte vi godt i redaksjonen på forhånd, men ved å være så tydelige på hva som er gjort, og hva dette faktisk er, så synes vi at dette fremstår tydelig nok for leserne våre. Derfor mener jeg det ikke påvirker troverdigheten. Jeg mener at det innen journalistikken må være rom for å leke med sjangere, så lenge vi aldri lurer leserne våre, sier Wærp.

- Definerer dere intervjuet som journalistikk?

- Underholdningsjournalistikk, ja. Dette anser jeg som nokså ufarlig. Hadde dette handlet om mer kontroversielle temaer, ville vi selvsagt aldri hatt en binding mellom intervjuobjekt og intervjuer. Eller hvis de to selv hadde solgt inn dette sammen som en idé.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!