Kammer kommer

Etter å ha lyst opp verdens metropoler, skal kammermusikkens stjerner skinne over Stavanger denne uka.

Gjennom ti år har kammermusikkfestivalen i Stavanger lokket til seg mange av de ypperste utøverne i verden. Og de kommer ofte igjen.

- Vi er spesielt glade for at mange kommer tilbake igjen fra år til år. Pianistene Alexander Melnikov og Stephen Kovacevich kommer i år. Det samme gjelder den unge og veldig fine fiolinisten Renaud Capucon, sier pressekontakt og kontorsjef Torunn Måseidvåg til Dagbladet.no/manual.

Festivalkomponist

Festivalen åpner mandag klokka 19.00 med tale av kulturminister Ellen Horn og to konserter i St. Petrikirka, der blant annet Arve Tellefsen og Truls Mørk opptrer. Sistnevnte er også kunsterisk leder for festivalen. Et annet spennende navn i år er festivalkomponisten Aaron Jay Kernis. Han er ung i komponistforhold, født i 1960, og inspireres ifølge nettsida til festivalen av alt fra Gulf-krigens redsler til kjærlighetspoesi av Anna Swir.

- Han er på plass og blir her under hele festivalen. En meget ujålete og fin fyr, sier Måseidvåg.

Intim atmosfære

Og mange av stjernene blir hele uka. Her kan de som til vanlig er solister få spille i mindre ensembler og sammen med forskjellige musikere.

- Det blir en mer intim form for musisering, sier pressekontakten.

Lokal og tilreisende

Det er stort sett Stavangerfolk som fyller opp lokalene under festivalen. Men store navn trekker også folk fra andre deler av Norge. Også internasjonalt er kammermusikkinteresserte oppmerksomme på oljebyen denne uka.

- Jeg vet om briter som legger ferien til Stavanger og festivalen, forteller Måseidvåg.

Læring

Andre tilreisende er studenter, for musikerne tar seg også tid til mer enn samspill med kolleger. De underviser i mesterklasser for spesielt utvalgte internasjonale studenter. Timene er åpne for publikum, og for en femtilapp kan du se ungt og gammelt talent i fri utfoldelse.

- I år undervises det i cello, piano, fiolin og fløyte. Dessuten blir det også en mesterklasse for studenter i dans, sier Måseidvåg. Det blir også dans på scenen neste fredag. Nasjonalballetten er i år en del av festivalens program, og skal opptre til \'Holbergsuiten\' av Grieg i Sandnes kulturhus.

Alt i alt gis det 25 konserter under festivalen. Den avsluttes neste søndag med verker av Schnittke og Verdi på idylliske Utstein Kloster.

Du finner mer informasjon på festivalens hjemmeside