KOMMENTARER

Kamp kronet med seier

Er det lenger noen tvil om at Knausgård faktisk aspirerer til Nobelprisen i litteratur?

TEMAKVELD: Lista begynner å bli lang over skribenter og anerkjente tidsskrifter og aviser som har rost «Min kamp». I morgen blir han tema på Norsk-amerikansk litteraturfestival. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TEMAKVELD: Lista begynner å bli lang over skribenter og anerkjente tidsskrifter og aviser som har rost «Min kamp». I morgen blir han tema på Norsk-amerikansk litteraturfestival. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En venninne av meg møtte i sommer to hippe new yorkere på gata i Oslo. Halvt på spøk, halvt på alvor kunne de fortelle at de var i byen på Knausgård-safari.

Selvfølgelig var det mest på spøk - men først og fremst var det et uttrykk for en sterk fascinasjon for den norske forfatteren. Salgstallene lar vente på seg, men blant litteraturskribenter og de som aspirerer (de er det mange av i New York) ser Knausgård ut til å ha fått en helt spesiell status. I dag starter Norsk-amerikansk litteraturfestival på Litteraturhuset (NAL) i Oslo, og hovedatraksjonen er han som i særlig grad målbærer den engelskspråklige litteraturkretsens fascinasjon for Knausgård - James Wood. Han regnes som en toneangivende anmelder, og var ganske tidlig ute med en rosende artikkel om «My struggle» i tidsskriftet The New Yorker. I morgen skal han holde et foredrag om Knausgårds litteratur - en seanse som blir litt annerledes etter at forfatteren selv har måttet avlyse alle avtaler (blant annet morgendagens arrangement) i høst «av familiære årsaker».

Jeg fikk tak i kontaktinfo til den ene av «Knausgård-turistene», og ringte for en liten avsjekk. Betegnende nok kunne han fortelle at han håpet å skrive «a longish piece about Knausgaard sometime soon». Det samme virket det som om alle andre han kjente også enten ville gjøre - eller allerede hadde gjort. Lista begynner å bli lang over skribenter og anerkjente tidsskrifter og aviser som har rost «Min kamp» - i en sånn grad at det begynner å føles naturlig å hevde at Knausgård faktisk aspirerer til å være kandidat til nobelprisen i litteratur. På sikt. Knausgårds gjennomslag i litterære kretser ser uansett ut til å være ganske enestående, ikke bare i USA og Storbritannia - men også i Tyskland, Frankrike og selvsagt våre naboland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer