Kamp mot klokka

Kiefer Sutherland kan ikke stole på en sjel, der han gjennom et døgn jager terrorister i serien «24».

Vi følger hans Jack Bauer time for time i et spennende, tidsriktig utformet thrilleropplegg. Grunnideen stammer fra tidenes morgen; vår mann er alene, han slåss mot ukjente fiender, han må finne dem, overmanne dem og etter alt å dømme også møte seg selv og sin egen fortid i døra på veien. Det er den slags stoff mytiske helter skapes av. Antiterroreksperten Jack Bauer opptrer i dagsaktuell spenningssammenheng, en hverdagens familiemann og betrodd CIA-ansatt.

Oppdraget starter ved midnatt og går ut på å hindre et antatt terroran-slag mot USAs første mulige svarte presidentkandidat, David Palmer (Dennis Haysbert).

Bauer har egentlig ingen allierte, ettersom han umiddelbart får beskjed om at en muldvarp befinner seg i systemet. På hjemmefronten forsvinner datteren fra en komplisert familiesituasjon, antakelig på fest, tror foreldrene. Åpenbart ligger det mer bak enn som så.

Nerve

Hver episode av «24» strekker seg over en time av døgnet - bare dette et godt knep for å skape nerve i dramaet. Det beveger seg i flere scenarier: agenten, antiterrorenheten, terroristene, jakten på datteren, presidentkandidaten. Samtlige inneholdende stadig flere tråder i et intrikat thrillernett. Dels følger vi flere samtidig ved at skjermbildet deles i to, tre eller fire. Og det er ikke forvirrende, men skaper intensitet og gir en følelse av bredt anlagt krisestemning.

To sette episoder av denne prisbelønte serien vitner om vellaget, smart underholdning med fin, dramaturgisk stigning.

Regissør Stephen Hopkins har fra før ymse på samvittigheten på det store lerretet, men viste i thrilleren «Under Suspicion» med Gene Hackman og Morgan Freeman - bare på video her til lands - at han kan turnere spenning gitt det rette materialet. Her driver han konfliktene fram i godt tempo, uten jag og mas.

Kvalitets-tv

Kiefer Sutherland fungerer nøkternt godt i Bauer-rollen. Forhåpentlig og sannsynligvis får vi mer kjøtt og blod på personen etter hvert, i likhet med flere involverte - som Haysberts presidentkandidat. Noe skjuler han åpenbart.

For øvrig er det grunn til å merke seg at stadig flere amerikanske filmfolk velger å arbeide med tv, ettersom mediet har oppvist fine takter de siste åra og kan by på utfordrende oppgaver.

Steve Buscemi har regissert for «The Sopranos», Martin Sheen spiller «Presidenten», for bare å nevne et par. Begge er laget med kløkt, sistnevnte varter opp med kompleks politikk og ditto persongalleri. Så får vi se om «24» følger opp en lovende start med tilsvarende kvaliteter.

PÅ JAKT: CIA-agent Jack Bauer alias Kiefer Sutherland har et døgn på seg til å hindre et terroranslag som kan kaste USA ut i nasjonal krise. Men han har mer å slite med i «24»: datteren er forsvunnet, og antakelig er hun ikke bare på ungdomsfest.