Kamp mot lovløs organisasjon

Overbevisende politithriller fra arvelig belastet debutant.

BOK: Det er harde tider i politiet, skal man tro Stein Morten Liers debutroman «Catch». Elendig samarbeid, tvilsom ressursbruk og korrupsjon på høyt nivå er noen av årsakene til at det beinharde kriminelle miljøet Lier beskriver, har gode livsvilkår.

Stein Morten Lier er sterkt arvelig belastet når det gjelder kriminaletterforskning. Han er sønn av tidligere politiinspektør, nå privatdetektiv Leif A. Lier, og har kunnet høste av farens kunnskaper og kontakter i politiet. Men research og fakta er én ting, noe annet er å gjøre råmaterialet om til drama og spenning. Det ansvaret hviler på forfatteren, og Lier fikser den siden av saken med stor overbevisning.

Narkokrig

Hovedpersonen, politiførstebetjent Anne-Cathrine «Anka» Volden, kobles inn når en fange blir drept på Ullersmo. Dagen etter blir et medlem av B-gjengen funnet død i Lodalen. Når Anka sammenlikner disse sakene med drapet på et Hells Angel-medlem noen måneder tidligere, er det klart for henne at det pågår en krig i Oslos narkotikamiljø. Og i bakgrunnen lurer to brutale menn fra Serbia.

Så eksploderer saken: Politiførstebetjent Thomas Jansen får tips om at flere kilo heroin finnes i en leilighet på Tøyen, og rykker ut sammen med tre andre politimenn. Resultatet er katastrofalt, tre politimenn og tre kosovoalbanere blir skutt og drept - og Jansen blir sittende med svarteper. Bare Anka våger å tro at Jansen er offer for en sammensvergelse, og gjør videre undersøkelser.

Populistisk

Med en visepolitimester som bare er opptatt av sitt selvbilde, og en justisminister som snur kappen etter populistiske vinder, kjemper Anka og hennes folk en nærmest håpløs kamp mot en lovløs organisasjon med solid økonomi og gode framtidsutsikter. Hovedmannen beskriver sin livssituasjon slik: «Han hadde mer penger enn han noen gang hadde drømt om. Arbeidsdagene var varierte. Han hadde frihet til å gjøre det han ønsket, og risikoen var minimal.» Mot sånne motstandere er det lett å melde pass.