Kamp om Førdes liv

Spartacus forlag kniver med Samlaget om å være først ute med biografien om Einar Førde. Men bare Samlaget får grave i Førdes private arkiver - det har enka bestemt.

Den profilerte Ap-politikeren og kringkastingssjefen døde av kreft i 2004. Nå melder både Spartacus forlag og Det Norske Samlaget at de kommer med biografier.

De to var imidlertid ikke klar over at de er konkurrenter før Dagbladet ringte dem i går. Ifølge forlagsdirektør Nina Refseth tar Samlaget sikte på utgivelse innen to år.

-  Jeg tror vi kan realisere en bok tidligere, sier forlagsredaktør Frode Molven i Spartacus.

Refseth tar konkurransen med knusende ro.

-  Vi er først og fremst opptatt av å lage ei god bok. Dette er en viktig utgivelse for Samlaget uansett, fordi Einar Førde var tett knyttet til oss og en viktig representant for vår bevegelse, sier Refseth.

Begge bøkene vil komme på nynorsk. I samråd med Førdes familie har Samlaget hentet inn Alexander Kielland-biograf Tor Obrestad, mens politisk journalist i Bergens Tidende, Frank Rossavik, skal skrive for Spartacus.

Aschehoug var også interessert i en Førde-biografi, men forlagssjef William Nygaard sier til Dagbladet at de ikke fant rett forfatter til oppdraget.

Lukket for andre

KAPPES: Samlaget og Spartacus forlag jobber begge med en biografi om Einar Førde. Men bare Samlaget får tilgang til privatarkivet til den profilerte politikeren og kringkastingssjefen. Foto: Morten Holm/Scanpix
KAPPES: Samlaget og Spartacus forlag jobber begge med en biografi om Einar Førde. Men bare Samlaget får tilgang til privatarkivet til den profilerte politikeren og kringkastingssjefen. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Førdes private arkiv, samlet gjennom en politisk karriere på 40 år, regnes for å være meget sentralt i arbeidet med biografien. Enka Synnøve Nymo har nå deponert arkivet hos Arbeiderbevegelsens arkiv med en klausul om eksklusiv tilgang for Samlaget inntil biografien er publisert. Spartacus-sjef Frode Molven reagerer.

-  Vi stiller oss kritiske til dette som en innskrenkning i journalisters og forskeres kildetilgang, sier Molven.

Hvorfor bare Samlaget får ta for seg arkivet vil Synnøve Nymo ikke svare Dagbladet på. Tidligere NTB-sjef, Thor Viksveen, har fungert som rådgiver for Nymo. Han har følgende knappe kommentar:

-  Vi har hatt en meget god dialog med Samlaget. De ønsket å stille store ressurser til disposisjon, og har funnet en forfatter som er en betydelig biograf. Dessuten ønsker Førdes enke at biografien skal ut på Samlaget, sier Viksveen.

Skribent Jon Hustad ble først spurt av Samlaget om å ta biografioppdraget, men ble seinere dumpet. Årsaken var at Nymo ønsket seg en forfatter på Førdes alder. Ifølge forlagsdirektør Nina Refseth ga valget av Obrestad tilgang til kilder de ellers ikke ville fått. Hustad er kritisk til klausulen som gjelder Førdes arkiv.

- En klausul i tid kan jeg være med på, men ikke en som favoriserer en spesiell person. Hva om Maria Hamsun hadde overdratt arkivet til Knut Hamsun mot at de bare lot redaktøren av Fritt Folk få innsyn de første årene? Førde var journalist og forkjemper for ytringsfrihet, dette er svært skadelig for hans ettermæle, sier Hustad.

Utfordring

Spartacus har fått 500 000 kroner i støtte fra Institusjonen Fritt ord og Norsk Faglitterære Forfatterforening, mens Samlaget ikke har søkt om midler.

-  Et engasjerende opplegg på grunn av mannen og tida han levde i. Einar Førde var en fargerik og motsetningsfylt person, sier Tor Obrestad.

Han var en god venn av Førde, på tross av ulik politisk overbevisning. Akkurat det gjør arbeidet til en utfordring, sier Obrestad.

Frank Rossavik gleder seg til å ta fatt på biografien, men beklager sterkt at han får dårligere kildetilgang enn Obrestad.

-  Uansett blir det en kjempejobb å ta for seg Førdes liv. Han var svært aktiv, og kanskje en av de viktigste aktørene i den offentlige debatten.