Kamp om kulturkampen

De rødgrønne har fått konkurranse om kulturfolkets støtteerklæringer. Det styrker engasjementets troverdighet.

KONKURRANSE: Arnfinn Bjerkestrand etablerte Kulturkampen i 2009. Når vi skriver 2013 er kampen om kulturprofilene hardnet til. Foto:  Terje Mosnes / Dagbladet
KONKURRANSE: Arnfinn Bjerkestrand etablerte Kulturkampen i 2009. Når vi skriver 2013 er kampen om kulturprofilene hardnet til. Foto: Terje Mosnes / DagbladetVis mer
Meninger

Foran stortingsvalget i 2009 ble kampanjen «Kulturkampen» lansert for å kapitalisere på den offensive kultursatsningen til de rødgrønne partiene. En lang rekke profiler skrev under på oppropet, og selv om effekten var omdiskutert satte det i alle fall en viss preg på debatten. Her i avisa hadde vi i bilaget Fredag en stor enquete med unge kjendiser, der påfallende mange svarte at de ville stemme på et av de rødgrønne partiene - med kulturpolitikken som et flittig brukt argument.

Når vi skriver 2013 er kampen om kulturprofilene hardnet til. Miljøpartiet de grønne (MDG) har fått miljøvennlig vind i seilene, og støtte til det radikale miljøpartiet har blitt en identitetsmarkør. Å stemme MDG er det nye «brygge sin egen øl». Eller «ta ein månad i New York», som journalistkollega Anne Gunn Halvorsen nylig formulerte det på twitter. Et fullstendig kompromissløst miljøparti, ennå urørt av politikkens realiteter, har fått professorene Thomas Hylland Eriksen og Dag Hessen som stortingskandidater, og skal neste lørdag arrangere en konsert i Oslo med en ganske solid lineup: alle «de fire store»: DumDum Boys, deLillos, Michael Krohn (Raga Rockers) og Valentinerne - som må kunne sies å representere Jokke i hans fravær. En av profilene fra Kulturkampen i 2009, Erlend Loe, har også meldt overgang til MDG.

Lista over støttespillere i årets «Kulturkamp» er likevel ikke dårlig, all den tid slike initiativer er avhengig av store navn for å ha noen verdi. Konkurransen om kjentfolkets støtte gjør også på et vis engasjementet litt mer interessant. At ikke kulturfolk oppskriftsmessig støtter det sittende regimet som har begunstiget feltet økonomisk, men velger et wildcard (MDG) som kan snu opp-ned på deler av det politiske kartet - skaper spenning. Når støtten dreier seg om partiets fanesak - miljø - og ikke sektorpolitikk som kultur, framstår det også litt mer akutt.

I denne valgkampen har det utviklet seg en kamp om de (få) miljøengasjerte velgerne — nå også om de profilerte støttespillerne. Det er to trekk ved årets stortingsvalg som lever i et pussig ekteskap. I dag skriver vi også om hvordan akademia og kulturfolk - med professor Bernt Hagtvet i spissen - mobiliserer for SV. Fraksjoneringen er total, og speiler det fortvilte forsøket på å mobilisere radikale velgere. Eller litt dystrere: håpet om at de fortsatt finnes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.