THRILLER: Eirik Wekre er tilbake med en ny thriller om PST-etterforsker Hege Tønnesen. Foto: HEIKO JUNGE
THRILLER: Eirik Wekre er tilbake med en ny thriller om PST-etterforsker Hege Tønnesen. Foto: HEIKO JUNGE Vis mer

Kamp om ressurser

Eirik Wekre viser at han er en dyktig thrillerforfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ANMELDELSE: Et norsk etterretningsfartøy blir senket i nærheten av Svalbard, og alle om bord forsvinner i dypet — bortsett fra en kvinne som har iført seg overlevelsesdrakt.

Omtrent samtidig dør broren til PST-etterforsker Hege Tønnesen på mystisk vis.  

Skjult rikdom «— Klimaendringer kan føre til kamp og strid om ressursene i nord, advarer Natos øverste militære leder, James G. Stavridis», sto det å lese i Dagbladet her om dagen.

Man skulle tro admiral Stavridis hadde lest Eirik Wekres nye thriller, for den skjulte rikdommen under havbunnen i nordområdene har en sentral plass i «Operasjon Høye Nord». Sterke krefter er i sving for å rive store naturressurser bort fra Norge.

Boka, som er Wekres femte, er en avslutning på temaene som ble introdusert i «Operasjon Snøhvit» (2008) og «Operasjon Isbjørn» (2009), men den fungerer også som en frittstående historie.

Hovedpersonen er som vanlig Hege Tønnesen, som får mer enn nok å finne ut av — brorens dødsfall, som viser seg å skyldes radioaktiv stråling, det bortkomne etteretningsskipet og letingen etter en mulig spion for russerne i Handelsdepartementets eierskapsavdeling.

Jens Evensen Det er opp til Hege å prøve å finne svar på alle disse gåtene, samtidig som hun må prøve å finne ut hva som skjedde med de etterlatte papirene til Jens Evensen, en leting som fører henne til Sveits. Papirene kan ha stor betydning for det presset nasjonen nå blir utsatt for.

«Operasjon Høye Nord» er altså en thriller hvor handlingen går utenfor nasjonens grenser, både på land og på hav, men det radioaktive dødsfallet til Hege Tønnesens bror Torgeir er et mysterium som har en mer nasjonal løsning.

Men hun har ingen anelse om hvor det livsfarlige stoffet kommer fra, og sammen med niesen Cecilie forsøker hun å finne ut av brorens siste bevegelser.

Brennaktuell Eirik Wekre tar opp brennaktuelle temaer i «Operasjon Høye Nord», og lykkes også med å få til en god avslutning på det han begynte på med «Operasjon Snøhvit» — en serie thrillere av internasjonalt format, men med norske interesser sentralt i handlingen.

Veldig godt gjort, for å si det enkelt. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer