KOMMENTARER

Donald Trump

Kamp på tørre møkka

Etter mellomvalget tirsdag har Donald Trump kastet hanskene. Nå slåss han uten regler, og det er kamp på tørre møkka, skriver Morten Strand.

Kamp på tørre møkka
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Grensene mellom psykiatri og politikk er ikke alltid lette å trekke når det gjelder Donald Trump. En pressekonferanse i Det hvite hus dagen etter kongressvalget tirsdag, var først absurd. Det begynte med det vanlige selvskrytet av hvilke seire Trump hadde vunnet. Men virkeligheten var at republikanerne nettopp hadde tapt flertallet i Representantenes hus, og skaffet seg en institusjonell motmakt som kan stanse veldig mye av det Trump vil gjennomføre. Men aller farligst for Trump, det nye flertallet i Representantenes hus vil holde liv i etterforskingen av samrøre mellom Trump-organisasjonen og Russland før presidentvalget i 2016, selv om Trump skulle finne på å sparke spesialetterforsker Robert Mueller.

Men der - i nederlagets stund - sto altså presidenten og sa at det kunne være en «vakker mulighet» med et demokratisk flertall i Representantenes hus. For da - underforstått - kunne Trump gjøre egne avtaler med demokratene. Han er jo - i sitt selvbilde - en trollmann med avtaler. Nå trollet han enda mer. Han gjorde svart til hvitt, nederlag til seier.

Så ble pressekonferansen stygg. CNNs Jim Acosta stilte et spørsmål om flyktningene fra Sentral-Amerika på vei gjennom Mexico til USA, og om hvorfor Trump hadde karakterisert det som en «invasjon». Trump avbrøt Acosta flere ganger mens han stilte spørsmålet, og til slutt utartet det seg til et munnhuggeri der Trump to ganger kalte Acosta for en «brutal og fryktelig person». Så fulgte hans vanlige harang om fake news. Men det var ikke over med det. Onsdag kveld ble det kjent at Det hvite hus hadde tatt fra Acosta hans akkreditering som journalist til Det hvite hus fordi han angivelig hadde «antastet» en ansatt i huset, da hun ville ta fra ham mikrofonen. Men bildene viser over hodet ingen «antasting». Acosta holder i mikrofonen, og ikke i kvinnen.

KJEFTER: Den amerikanske presidenten Donald Trump holdt tale der han kommenterte nattens resultat fra mellomvalget i USA. Video: CNN Vis mer

Og ennå var dagen ung i Washington. Og man spurte seg: Hadde Trump forstått hva det var han sa på pressekonferansen? Hadde han skjønt hva han gjorde i konfrontasjonen med Jim Acosta? Han skjønte i hvert fall - tilsynelatende - hva han gjorde da det rett etter pressekonferansen ble klart at han hadde sparket justisminister Jeff Sessions. For dette var tross alt den store nyheten etter tirsdagens mellomvalg.

Russlands-etterforskingen har ligget som en tung skygge over Trumps presidentskap etter mistanke om kontakt mellom Trumps valgkamporganisasjon og representanter med kontakt til Vladimir Putins Kreml før presidentvalget i november 2016. Med et demokratisk flertall i Representantenes hus har Russlands-etterforskingen fått et nytt momentum. Alt tyder på at demokratene - som får ledervervet i alle komiteer - nå vil starte egen etterforsking av Trump og russere med kontakt med Kreml. Det republikanske flertallet i kongressen har så langt nektet å etterforske denne kontakten, og også nektet å dele informasjon med spesialetterforsker Mueller.

Og er Trumps sparking av Sessions et første skritt til endelig å sparke spesialetterforsker Robert Mueller? Jeff Sessions var en var Donald Trumps nærmeste allierte på veien til Det hvite hus. Som senator hadde han allerede en viss politisk tyngde, og som takk fikk han etter Trumps seier jobben som justisminister. Men da det begynte å brenne rundt Russlands-etterforskingen, og Trump ga sparken til FBI-sjefen James Comey i mai i fjor, meldte Session seg som inhabil i Russlands-etterforskingen. Derfor kunne Sessions visejustisminister Rod Rosenstein utnevne den tidligere FBI-sjefen Mueller til å lede Russland-etterforskingen. Det gjorde Trump rasende, og han har i flere Twitter-tirader truet med å sparke Sessions for det Trump mener er hans illojalitet fordi han melde seg inhabil.

Trump sier nå at det er Matthew Whitaker som skal ha hånd om Russlands-etterforskingen fra justisdepartementets side. Whitaker har tatt til orde for at Muellers etterforsking skal stanse, og finansiering av det opphøre. Har han også har fått beskjed av Trump om å sparke Mueller? I så fall slåss Trump snart mot Kongressen på tørre møkka.

For under de juridiske finurlighetene ligger de tunge politiske realitetene at mistanken om at krefter nær Kreml hjalp Trump på veien til Det hvite hus, ikke har blitt mindre etter sparkingen av Sessions onsdag. Men hvis Mueller skulle bli sparket nå, så er sjansen stor for at han blir et troverdig vitne for etterretningskomiteen i Representantenes hus når de på selvstendig grunnlag skal finne ut hva som faktisk skjedde mellom Trump og Trump-organisasjonen, og russere med kontakt til Kreml.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer