Kampen er ikke over

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens mål er å avskaffe fattigdom i Norge. En rødgrønn regjering kan neppe sette seg et bedre mål. Men det er et ambisiøst mål som lett gjør oss til skyteskive for andre. Fattige er ikke én gruppe. Fattigdom rammer forskjellige mennesker og har ulike årsaker. Derfor finnes det heller ikke én løsning på fattigdommen. Den må bekjempes på mange arenaer og gjennom ulike tiltak. For regjeringen er sosial rettferdighet og like muligheter grunnleggene verdier. Det kreves en ekstra innsats for å avskaffe fattigdom og skape et mer rettferdig samfunn. Vi kan alle komme i en situasjon der vi havner på utsiden av velferden. Hvordan ønsker vi selv å bli møtt om det er vi som trenger hjelp? Og hva skal til for at vi får et verdig og meningsfylt liv? Noen har større risiko for å bli fattige enn andre. Mennesker utenfor arbeidslivet er mer utsatt for fattigdom enn dem som har en jobb. Mangel på kvalifikasjoner er en av flere faktorer som påvirker arbeidstilknytningen. Problemer knyttet til helse, bolig og andre levekår påvirker også den enkeltes muligheter.

Velferdsstaten skal være sikkerhetsnettet som fanger oss opp når vi faller ut, som sørger for at alle har materiell trygghet. Men det må også være et mål at alle har et verdig liv og at de som trenger bistand blir møtt med respekt. Alle skal kunne søke fellesskapet om hjelp med hevet hode. Vi er nå midt oppe i gjennomføring av den store NAV-reformen. Blant de store utfordringene er å skape en velferdsforvaltning som gir muligheter til å ivareta enkeltmenneskene. Gjør din plikt og krev din rett, sa Einar Gerhardsen. I den rekkefølgen. Det viktigste arbeiderbevegelsen har gjort, er å «ta bort lua i handa», sa Trygve Bratteli. Den kampen er langt på vei vunnet for de som har en jobb. Men kan vi si det samme om de som står utenfor, eller i utkanten av arbeidslivet? Tar vi folk godt nok på alvor og hjelper dem til å utnytte potensialet sitt? Gir vi ansatte i hjelpeapparatet nok mulighet til å bruke godt faglig skjønn og sunn fornuft? Lager vi regler som gjør det mulig for mennesker å møte som likeverdige parter?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer