IKKE LIKELØNN: En illustrasjon av likelønnsgapet. Når en mann tjener 100 kr, tjener kvinner 87 kr. Kvinnenes 100-lapp blir delt ut en aksjon i dag. Foto: privat
IKKE LIKELØNN: En illustrasjon av likelønnsgapet. Når en mann tjener 100 kr, tjener kvinner 87 kr. Kvinnenes 100-lapp blir delt ut en aksjon i dag. Foto: privatVis mer

Likelønn:

Kampen for likelønn er like mye klassekamp som det er kvinnekamp

Der det på sin plass med en likelønnspott når lønnsoppgjøret kommer.

Meninger

«Når man er dum nok til å velge et lavtlønnsyrke, så kan man ha det så godt».

Kommentaren er en av mange lignende fra folk som ikke ser poenget med en aksjon for likelønn.

Så får de som mener dette, tro at lavtlønnsyrker er noe folk bare «velger». At noen «velger» hvilken klasse de skal tilhøre. Så enkelt er det helt klart ikke. Det som derimot burde bekymre dem som ikke ser ut til å bry seg nevneverdig om folk i mer eller mindre lavt lønnede yrker, er at det handler om ungene og helserettighetene til folk flest.

For oss er det ubegripelig at folk flest ikke bryr seg nevneverdig om hvem det er som skal stå opp ekstra tidlig om morgenen og ta i mot ungene deres i barnehagen. Eller hvem som skal ha et ekstra våkent øye på ungene deres i SFO. Eller hvem som skal ta hånd om bestemor og bestefar når de er på eldrehjem - eller sykehuset, om ulykken skulle ramme.

Det burde være viktig for de aller fleste at de som skal være med ungene våre i over åtte timer om dagen, er våkne, positive og klare til å forstå hvordan ungene våre har det. Vi vil ikke at de som passer på barna, skal ha store økonomiske bekymringer som går utover både dagsform, glede og årvåkenhet.

Vi mener at vi som samfunn har krav på SFO-ansatte med anstendig lønn, fordi det er våre egne barn det går utover om denne yrkesgruppa ikke får det de burde ha krav på. Alle kan ikke bli toppledere innen finans. Samtidig, og ironisk nok: Innen finansierings- og forsikringsvirksomhet er kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 69 prosent av menns.

Det er heller ikke uten grunn at Norsk Sykepleierforbund i lang tid har gått i bresjen for likelønn. Fordi de vet hva det handler om. Fortsatt er kvinnene i flertall her, og dette er bachelorutdannede som fortsatt tjener veldig mye dårligere enn andre på bachelornivå. Vi snakker altså om menneskene som skal ta vare på oss alle når alvoret er ute.

Men så har du også de andre: Hjelpepleierne og vernepleierne, som er der i tillegg til sykepleierne. Den dagen ulykken rammer oss, er det viktig for oss at de som er på vakt på sykehuset, er mennesker som får anstendig betalt for den tida de jobber.

Derfor er det på sin plass med en likelønnspott når lønnsoppgjøret kommer. Varene i Norge blir stadig dyrere, mens lønnsoppgjørene i de tradisjonelle kvinneyrkene ikke går i takt med dette.

Her forleden slang Rema 1000 seg på i «kampen for likelønn». Fredag 19. oktober var det 14 prosent billigere på alle Rema-butikker for å vise hva varene burde kostet om vi alle fikk kvinnelønn. Det var en fin markering av Rema 1000, som muligens bevisstgjorde forbrukerne, men det kan ikke løses på denne måten. Kvinner kan ikke gå i butikken, bruke «kvinnekortet» og få 14 prosent avslag på mat, bleier og klær. Ikke kan vi gå i baren og få 14 prosent avslag på halvliteren heller (Men vi kan kanskje be om en «jenteøl», altså en snitt på en kvart liter i stedet).

Da vi var unge, hadde uteplassene «Ladies Night» en gang i måneden, hvor jentene slapp inn gratis. Det blir flaut å tenke på nå - dette driver ikke samfunnet framover.

Vi har kommet langt, men ikke langt nok. Likestilling løser seg med lønn - markedet kan ikke endre gapet - selv om det kan være med å bevisstgjøre, slik Rema 1000 nettopp gjorde. En ting er å jevne ut lønnsforskjeller mellom offentlig og privat sektor - men det handler jo også om innad i det offentlige.

«Tenk deg om alle som skulle velge høyere utdanning hadde fått et informasjonsbrev fra staten, om at du har nå valgt en utdanning som gir deg 20 prosent mindre lønn enn om du velger å ta en fireårig utdanning innen privat sektor? Forskjellen blir også kalla likelønnsgapet, den gjør at når en mann tjener 100 kr, så tjener kvinner med lik utdanning 80 kr», skrev Ståle Evald Ræstad forleden i Norsk Sykepleierforbund Møre og Romsdal i Tidens Krav. Han viser til et tydelig skille.

Alt i alt, om man legger sammen lønn i alle yrker, så er det fakta at kvinner tjener 87 prosent av det menn tjener. Om barnehageansatte, SFO-ansatte, sykepleiere og hjelpepleiere hadde gått hjem fra jobb den 12. november og ikke kommet tilbake på jobb igjen før 1. januar 2019, hadde Norge kollapset. Likevel, stoler vi på at de aldri gjør det. Fordi de kjenner på ansvaret - overfor oss som samfunn. Det er på tide å ta det samme ansvaret tilbake. Derfor er alle tjent med at vi aksjonerer for likelønn onsdag 24. oktober. Målet er likestilling, så får vi alle ta debatten om hvilke virkemidler som er de sikreste.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.