Kampen for tilværelsen

Fotballfotoveteran ønsker å støtte «onga».

ONGA OG BALLEN:  Fotoveteran fra Norway Cup vil støtte Mathare United i Nairobi med egenprodusert bok. Foto: Jan Erik Olsen
ONGA OG BALLEN: Fotoveteran fra Norway Cup vil støtte Mathare United i Nairobi med egenprodusert bok. Foto: Jan Erik OlsenVis mer
Kommentar

Slettelangs: Har du vært innom Norway Cup og Ekebergsletta i løpet av de siste 40 åra er du nesten sikkert med på et fotografi tatt av Jan Erik Olsen.
Han har vært stamfotograf innenfor faget lagbilder i alle år, og sørget for 400 000 bilder på diplomer til ungdommer som hver sommer opplever gleden av å være med på verdens fineste turnering - innenfor verdens beste lagsport - fotball.

Norway Cup startet som kjent opp i 1972 av sportsklubben Bækkelaget og denne avisa som du heldigvis har i hende akkurat nu! Sommerens vakreste eventyr? Jepp.
Olsen begynte som assistent for Dagblad-fotograf Johan Brun i 1964 før han tok fotoutdannelse i Tyskland.
Han var også tilknyttet reportasje- og bildebladet Aktuell, som hadde sterke bånd til norsk arbeiderbevegelse og som holdt det gående i perioden 1945 til 1974.
- I alle de åra jeg har vært med på Norway Cup er jeg blitt kjent med mange mennesker, ikke minst Mathare United fra slummen i Nairobi.

Bob Monro er den som startet opp paraplyorganisasjonen Maysa, som i dag har 130 000 medlemmer og 1300 fotballklubber. Maysa står også bak fem biblioteker, aidsklinikker, innkjøp av skoleuniformer, digitalisering av pass og prosjekter for å rydde opp i slummen pluss en avdeling mot mobbing.

Nå har Foto-Olsen med egne midler vært på en Kenya-tur, og nå jobber han med å få til en litt større utgivelse av «Onga og ballen» til inntekt for Maysa.
- Jeg har ikke noen forlag bak meg, men vil forsøke å få realisert denne boka, sier Olsen, som har trykket opp fem eksemplarer for egen regning. Men fotografen er på jakt etter noen som vil støtte en breiere utgivelse.

I utgangspunktet skulle han i sommer også ha vært i Gaza, men dette er foreløpig lagt på is på grunn krigens faenskap.
I Olsens miniopplag av «Onga og ballen» er det på fronten et sitat av Gandhi, som dessverre fortsatt er gyldig, «Fattigdom er den verste av all vold».
- Jeg håper å få denne boka ut fordi det er et stort behov for penger til biblioteket, skolemateriell og utstyr til fotballklubbene i Nairobi, sier fotoveteranen Olsen.

Kanskje det norske landslaget i fotball - inkludert støtteapparatet og de høye herrer og damer i Norges Fotballforbund - kunne signere noen drakter til inntekt for onga og ballen?

Forresten, fotballen som brukes av Maysa-gjengen er laget av papir og plast som plukkes opp gatelangs og på fyllinga. Deretter blir dette knadd sammen til en ball som igjen bindes opp med hyssing eller plastsnorer. Goal!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.