Kampen for ytringsfriheten

  • I dag er det fem år siden forleggeren William Nygaard ble skutt ned utenfor sitt hjem i Dagaliveien i Oslo. Før helga bekreftet kriminalsjef Roger Andresen at etter en omfattende etterforskning setter politiet drapsforsøket i sammenheng med dødsdommen som ayatolla Khomeini utstedte mot den britiske forfatteren Salman Rushdie for boka «Sataniske vers». Boka omtaler profeten Muhammed respektløst, og i den fundamentalistiske tenkningen er det dødsstraff for blasfemi.
  • William Nygaard selv har aldri vært i tvil om at han ble skutt fordi han ga ut «Sataniske vers» på norsk. Det er heller ikke vi. Kriminalsjef Andresen passet nøye på å understreke at politiet ikke har vært i stand til å konkretisere sin mistanke til verken personer eller stater. Det er beklagelig, både av hensyn til Nygaard som individuelt offer, men også fordi drapsforsøket kanskje er det groveste anslag mot ytringsfriheten som har funnet sted i vårt land. Vi hadde forsvart denne menneskerettigheten bedre dersom rettssamfunnet hadde klart å finne fram til de skyldige og stilt dem for en domstol.
  • Den frie ytring er det skarpeste våpen vi rår over i kampen mot fanatisme, fundamentalisme og meningsundertrykking. Tragisk nok blir dette bekreftet av Khomeinis dødsdom, og av skjebnen til alle de forfattere og journalister som totalitære regimer og despoter har utsatt for vold og trusler verden over.
  • De siste ti årene er Salman Rushdie blitt tvunget til et liv med beskyttelse og under bevoktning. William Nygaard har vært gjennom en lang rekonvalesens etter skuddene i Dagaliveien, og må også leve med vissheten om at hans attentatmenn er på frifot. Men ingen av de to har veket en tomme i sitt forsvar for ytringsfriheten eller i sin motstand mot fanatisme og fundamentalisme. Deres utholdenhet har vært et eksempel som har gjort det vanskelig for politikere og andre å gi litt etter for fundamentalistene i Teheran.