KOMMENTARER

Kampen fortsetter i Catalonia

Nå ligger alt til rette for nye basketak mellom regjeringene i Spania og landsdelen Catalonia, og hittil har ingen av partene fått til det de vil, skriver Einar Hagvaag.

OPPRØRERE: Den nylig valgte predidenten i Catalonia, Quim Torra, foran sin forgjenger, Carles Puigdemont, i Berlin i Tyskland. Men hvem av dem er egentlig president i Catalonia? Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Hannibal Hanschke
OPPRØRERE: Den nylig valgte predidenten i Catalonia, Quim Torra, foran sin forgjenger, Carles Puigdemont, i Berlin i Tyskland. Men hvem av dem er egentlig president i Catalonia? Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Hannibal Hanschke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nesten fem måneder etter valget i Catalonia 21. desember, og sju måneder etter at Spanias regjering avsatte den katalanske presidenten Carles Puigdemont og hans regjering, har omsider de tre partiene som kjemper for et uavhengig Catalonia klart å velge en president. Først ville de gjenvelge Puigdemont. Men han er landflyktig, først i Belgia og så i Tyskland, og Grunnlovsdomstolen avviste å la ham delta gjennom fjernsyn. For å bli valgt må en være til stede i salen i Barcelona, og Puigdemont blir arrestert om han kommer hjem. Så forsøkte de med to andre, men begge sitter i varetektsfengsel. Da kom «Plan D».

Til slutt pekte Puigdemont på Quim Torra. Han fikk ikke reint flertall, som det kreves i første avstemning, fordi de fire folkevalgte fra det vesle anti-kapitalistiske partiet Kandidaturet for Folkelig Enhet (CUP) nektet å støtte ham. I andre avstemning, hvor de bare kreves enkelt flertall, avholdt de seg, og lot Torra bli valgt med én stemmes flertall. CUP går i opposisjon og vil ikke love å hjelpe ham med å styre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer