LEDER

Kampen mot atomvåpen

Norge bør være en pådriver.

FREDSPRISEN: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, med logoen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, på Nobelinstituttet i Oslo fredag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FREDSPRISEN: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, med logoen til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, på Nobelinstituttet i Oslo fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Joda, det nytter. Verden har klart å forby biologiske og kjemiske våpen, klasevåpen og landminer. Derfor er det også mulig å gjøre verden fri for de farligste våpnene som nå finnes, nemlig kjernefysiske våpen. Nobels Fredspris for i år minner oss om dette. Ved å gi prisen til Den Internasjonale Kampanjen for Forbud mot Atomvåpen (ICAN) har Nobelkomiteen oppmuntret dette arbeidet som drives av mennesker over hele verden for å gjøre verden tryggere. Verdens folk ønsker ikke å bli forsvart av atomvåpen, uttalte komiteens leder. Hun kunne ha lagt til: Å bli forsvart med atomvåpen innebærer å bli drept i det samme som de tas i bruk.

Det er dessverre i vår tid ikke et politisk klima for nedrustning. I stedet har spenningene økt på nesten alle kanter av verden. Nord-Koreas forsøk på å utvikle atomvåpen er bare det mest urovekkende trekket. Den tilliten som er nødvendig for gjensidig nedrustning mellom de vestlige atommaktene og Russland mangler. Og så har vi Kina, India, Pakistan og Israel, alle med atomvåpen. Avtalen med Iran om å hindre landet i å utvikle disse våpnene, et viktig framsteg, trues beklageligvis av en uberegnelig president i USA, Donald Trump.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer