Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kampen mot brunsnegler

Brunsneglen er et symptom på et større problem, som er både kostbart og naturødeleggende.

MILJØPROBLEM: Brun sneglen er til stor irritasjon for mange nordmenn. Den spiser både blomster og nyttevekster og kan fortrenge andre arter som hører hjemme i norsk natur.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MILJØPROBLEM: Brun sneglen er til stor irritasjon for mange nordmenn. Den spiser både blomster og nyttevekster og kan fortrenge andre arter som hører hjemme i norsk natur. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremmede arter er et betydelig og kostbart miljøproblem. En utredning utført av Vista Analyse og NINA på oppdrag fra Miljødirektoratet, anslo at fremmede arter koster det norske samfunnet opp mot fire milliarder kroner per år. I SVs alternative statsbudsjett for 2016 har vi derfor satt av 30 millioner kroner i økt innsats for å bekjempe fremmede arter.

En av artene det trengs innsats mot er den innførte arten brunsneglen som er til stor irritasjon for mange nordmenn. Den spiser både blomster og nyttevekster og kan fortrenge andre arter som hører hjemme i norsk natur. Det hjelper lite om man alene forsøker å fjerne brunsneglen fra sin egen hage, fordi den kommer derfor raskt tilbake fra nabolaget. Nå spres den også til jordbruket og skogbruket.

SYMPTOM: Jeg mener brunsneglen er et symptom på et større problem, skriver Kari Elisabeth Kaski (SV).
SYMPTOM: Jeg mener brunsneglen er et symptom på et større problem, skriver Kari Elisabeth Kaski (SV). Vis mer

For å minske problemet der den allerede finnes og hindre spredning til nye områder, trengs koordinert innsats. Etter inspirasjonen fra noen kommuner har jeg derfor foreslått at berørte kommuner organiserer frivillige dugnader. Dersom vi koordinerer den innsatsen tusenvis av hageeiere uansett gjør, så får den langt større virkning enn hver enkelt hageeiers innsats alene.

Brunsneglen har meget langsom spredningsevne på egen hånd, men flyttes rundt som blindpassasjer. Den spredningen må stoppes. For dårlig kontroll i hagebransjen er dessverre en av hovedgrunnene til at brunsneglen sprer seg til stadig nye områder i Norge. Som forbrukere bør vi kunne forvente at hagesentre tilbyr jord og planter med garantier for at de ikke inneholder skadelige arter. Også reglene for import av planter bør gjennomgås.

Etter at jeg foreslo tiltak mot brunsneglen, har jeg blitt kritisert for at brunsnegler er et lite problem som vi som politikere ikke burde bry oss om. Jeg mener brunsneglen er et symptom på et større problem. Politikken har ikke tatt innførte arter på alvor.

Det er synd fordi problemet er kostbart og naturødeleggende. Tenk bare på hvilke skader lakseparasitten Gyrodactylus salaris har gjort. Det finnes mange flere eksempler, og flere vil komme. Lærdommen fra brunsneglen er at det er langt lettere å hindre problemer, enn å forsøke å rydde opp i etterkant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!