DEBATT

Kampen mot brunsnegler

Brunsneglen er et symptom på et større problem, som er både kostbart og naturødeleggende.

MILJØPROBLEM: Brun sneglen er til stor irritasjon for mange nordmenn. Den spiser både blomster og nyttevekster og kan fortrenge andre arter som hører hjemme i norsk natur.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
MILJØPROBLEM: Brun sneglen er til stor irritasjon for mange nordmenn. Den spiser både blomster og nyttevekster og kan fortrenge andre arter som hører hjemme i norsk natur. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fremmede arter er et betydelig og kostbart miljøproblem. En utredning utført av Vista Analyse og NINA på oppdrag fra Miljødirektoratet, anslo at fremmede arter koster det norske samfunnet opp mot fire milliarder kroner per år. I SVs alternative statsbudsjett for 2016 har vi derfor satt av 30 millioner kroner i økt innsats for å bekjempe fremmede arter.

En av artene det trengs innsats mot er den innførte arten brunsneglen som er til stor irritasjon for mange nordmenn. Den spiser både blomster og nyttevekster og kan fortrenge andre arter som hører hjemme i norsk natur. Det hjelper lite om man alene forsøker å fjerne brunsneglen fra sin egen hage, fordi den kommer derfor raskt tilbake fra nabolaget. Nå spres den også til jordbruket og skogbruket.

For å minske problemet der den allerede finnes og hindre spredning til nye områder, trengs koordinert innsats. Etter inspirasjonen fra noen kommuner har jeg derfor foreslått at berørte kommuner organiserer frivillige dugnader. Dersom vi koordinerer den innsatsen tusenvis av hageeiere uansett gjør, så får den langt større virkning enn hver enkelt hageeiers innsats alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer