Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot ekstremisme

Ingress

Meninger

Økt sannsynlighet for terroranslag, økt radikalisering og økende spionasje. Det er noen av de dystre spådommene i den årlige trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De er til forveksling lik vurderingen fra i fjor, da Norge heldigvis ikke opplevde et terroranslag, men en ubekreftet terrortrussel som utløste alarm og store sikkerhetstiltak. Derimot var det en dramatisk økning i antall norske såkalte fremmedkrigere, som fortsatt er en av PSTs største bekymringer.

Trusselvurderingen forteller ikke stort annet enn hva den jevne avisleser har fått med seg. Den går ikke i detalj om politiets og etterretningens arbeid, og vi får derfor ikke vite hva PST bygger vurderingen på, eller hvordan de arbeider for å minske risikoen og trygge norske borgere. Det vi vet er at jobben er uhyre vanskelig, noe vi selv smertelig har fått erfare, og som vi seinest så i Paris da fransk politi ikke klarte å beskytte selv et åpenbart terrormål. Det er en usikkerhet vi må leve med uten å la oss skremme, som PST-sjef Benedicte Bjørland sa. Sjansen for å bli rammet av terror er tross alt forsvinnende liten.

Radikal islamisme er den mest synlige trusselen, fastholder PST i år som i fjor. Dagbladet kunne i går opplyse at antall norske fremmedkrigere som har reist til Syria er 150, et tall Bjørland ikke avviste, selv om det offisielle tallet er lavere. Men i år regner PST også med økt aktivitet blant høyreekstremister, etter inspirasjon fra liknende miljøer i Europa. Det ville være naivt ikke å frykte at høyreekstremister kan slå til igjen.

Bjørland er forsiktig optimist når det gjelder det forebyggende arbeidet regjeringen har satt i gang, uten å vise til konkrete resultater. Det er likevel åpenbart at forebygging er helt sentralt og et arbeid som må foregå på flere arenaer, også politisk. Det handler blant annet om å bygge tillit der det er splid. Et samfunn uten tillit mellom borgere og myndigheter er terrorens grobunn. Da kan enkelte tiltak, slik som bevæpning av politiet og mer overvåking, virke mot sin hensikt. Nordmenn flest er heldigvis edruelige og skeptiske til å bytte frihet mot en illusjon av sikkerhet. Å hegne om demokratiske verdier og et samfunn bygget på tillit, er en god beredskap mot ekstremisme.