SVARER:  SVs nestleder og finanspolitiske talsperson, Snorre Valen, reagerer på Truls Wickholms (Ap) utfall mot SV i Dagbladet 10. juni.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SVARER:  SVs nestleder og finanspolitiske talsperson, Snorre Valen, reagerer på Truls Wickholms (Ap) utfall mot SV i Dagbladet 10. juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Kampen mot Forskjells-Norge er viktigere enn Ap's forfengelighet

Når Siv Jensen er storfornøyd med å ha fått deg med på laget, er det grunn til bekymring.

Meninger

Forskjellene øker i Norge. Arbeiderpartiet må slutte med fomling og furting, og bli med på kampen mot Forskjells-Norge.

Kort tid etter at jeg leste Truls Wickholms (Ap) lidenskapelige utfall mot SV i Dagbladet 10. juni, møtte jeg noen AUF-ere. De hadde, som flere Arbeiderparti-medlemmer jeg har snakket med den siste tiden, store problemer med å skjule sin skuffelse over skatteforliket Arbeiderpartiet har støttet, som gir store rabatter til de aller rikeste eierne i Norge, og mikroskopiske utslag for vanlige folk.

De forstår ikke Arbeiderpartiets entusiasme for skattekuttene som gir en halv milliard kroner til Norges 0.2 rikeste promille, og deres (helt forståelige) forvirring blir nok ikke mindre av at Ap i disse dager bruker krefter på å angripe SV i skattepolitikken framfor høyreregjeringa.

UT MOT SV: Truls Wickholm (Ap).
UT MOT SV: Truls Wickholm (Ap). Vis mer

Wickholms påstander om at SV skulle gått mot skattekuttene av «taktikk» avslører en del om hans eget syn på hva politikk er. SV trenger nemlig ikke gjøre strategiske finter for å distansere oss fra regjeringens mørkeblå politikk. Det faller oss helt naturlig.

Det er ikke bare SV og frustrerte Ap-tilhengere som har problemer med å forstå Ap's entusiasme for en ny skattepolitikk som tilgodeser de med over 100 millioner kroner i formue med hundretusenvis i skattekutt. Som Dagsavisen skrev på lederplass: «Fordelingsprofilen er hårreisende». Eller som VGs Frithjof Jacobsen skrev: «Arbeiderpartiet kunne gjort skatt til hovedsak i neste valg. Men valgte forlik med regjeringen som inkluderte kutt i formuesskatten. Det kan blir dyrt.»

Da skattekuttene ble vedtatt kunne Siv Jensen i Stortinget slå fast at «SV nå ser ut til å være det eneste gjenværende på Stortinget som holder fast i den litt forslitte retorikken om skattelette til de rike». Det er det som kalles en klam omfavnelse, Wickholm. Når Siv Jensen er storfornøyd med å ha fått deg med på laget, er det grunn til bekymring.

I 2017 trengs et nytt flertall. Men ikke bare det. Vi trenger ny politikk. Vi må skape en mer omfordelende skattepolitikk der de største aksjeeierne bidrar mer, der bolig skattes mer og vanlige folks inntekt mindre, og der mer velferd skaper lavere forskjeller. I stedet for å være sinte på SV for å stå fast på en mer omfordelende og rettferdig politikk, bør Ap vise hva de faktisk har tenkt å gjøre i kampen mot Forskjells-Norge. Og rette skytset mot Høyre og Frp - ikke SV.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.