Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

ACER:

Kampen mot kablene

Leif Sande brukte en krimroman for å påvirke politikere.

SLEIP METODE: Leif Sande, Industri Energi og en påskekrim var med på å endre stortingsvedtaket om ACER.
SLEIP METODE: Leif Sande, Industri Energi og en påskekrim var med på å endre stortingsvedtaket om ACER. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er jo genialt, å få noen til å skrive en krimroman om dette, mumlet mora mi over boka «Mafiela» av Hogne Hongset i påskeferien.

Hun er ordfører og koste seg over framstillingen av kraftindustrien som en mafia. Jeg kjente til forfatteren som ivrig ACER-kronikør med lang fartstid i Statoil og Industri Energi, og spurte hvor hun hadde fått boka fra. Faren min blandet seg inn. Han er rådmann i en annen kommune og fortalte at han hadde fått ei kasse bøker til sitt kontor. Mamma visste ikke om bystyret «hennes» hadde fått det samme. Det hadde de.

Leif Sande og Industri Energi har nemlig kjøpt og sendt boka til kommunestyrerepresentanter og fylkestingsrepresentanter over hele landet. De har ikke sendt pressemelding, Sande har ikke nevnt stuntet i noen av de hyppige innleggene på bloggen sin. På nettsidene til forbundet han ledet i en mannsalder, Industri Energi, har Sande én gang anbefalt boka som julegavetips - i et innlegg som handler om kampen mot at private skal få bygge kraftkabler til utlandet. «Først og fremst er det nå viktig å bygge en opinion mot slike kabler,» skrev Sande.

«Mafieler en spennende krim. Drapsofferet likner til forveksling Eivind Reiten, men heter Fred Kvarme. Han var statsråd samtidig som Reiten, for samme parti og innførte Energiloven i 1990 akkurat som ham. Som Reiten kom Kvarme fra og gikk tilbake til Hydro. Handlingen foregår i nåtid, blant annet her i Dagbladet og Aller-huset på Løren. Kvarme har jobbet i det skjulte for å sikre private selskaper rettigheter til å bygge kraftkabler til utlandet, og for å underdrive effekten dette vil ha på strømprisen i Norge. Han instruerte aktørene til å snakke om forsyningssikkerhet og miljøgevinst, uten at noen av dem trodde på argumentene. I boka viser han til Goebbels metode: Om du gjentar en løgn mange nok ganger, blir den til slutt en sannhet. Både Kvarme og andre direktører i kraftbransjen tjente seg rike, regningen endte hos private forbrukere og norsk industri - som økt nettleie og strømpris

Arbeiderpartiets viktigste krav for å stemme for ACER i Stortinget var nettopp restriksjoner knyttet til nasjonalt eierskap til vannkraften og beslutningsmyndighet over nye utenlandskabler. Da kravene ble innfridd, støttet også Sande tilslutningen.

Kravene ble den direkte følgen av opinionen mot at EU skal få styre norsk bygging av utenlandskabler. Lokalpolitikere, ordførere og et flertall av fylkeslagene ville utsette og konsekvensutrede behandlingen, i frykt for å gi fra seg nasjonal kontroll og for økte strømpriser. Boka de hadde fått i posten var utvilsomt egnet til å bidra til frykten. Slik ble en påskekrim en sleip metode for å endre stortingsvedtaket om ACER. Som propaganda er det jo nesten genialt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!