DEBATT

Kampen mot kniven

Historien om den 17 år gamle jenta i Egypt som døde av kjønnslemlestelse, har gått verden rundt.

UTBREDT: En demonstrasjon mot omskjæring i Somalia. Praksisen er fremdeles utbredt i en rekke land.
 Foto: Stringer / NTB Scanpix
UTBREDT: En demonstrasjon mot omskjæring i Somalia. Praksisen er fremdeles utbredt i en rekke land. Foto: Stringer / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jenta het Mayar og ble lagt under kniven på et privat sykehus. Hun var i narkose under inngrepet og døde av en kraftig blødning.

Mayar er dessverre en av mange. Kjønnslemlestelse er en skadelig praksis som fortsatt påvirker mer enn 70 prosent av jentene i Egypt.

Mayars død bringer tilbake triste minner om den 11 år gamle jenta Bedour, som døde av samme type inngrep i Egypt i 2007. Den gangen ble det også offentlige protester og stor oppmerksomhet om saken. I mellomtida har kjønnslemlestelse sannsynligvis krevd mange flere liv i Egypt, uten at dødsfallene har blitt rapportert.

Det er dypt tragisk at jenter mister livet på grunn av en grotesk praksis som kjønnslemlestelse. Men det er bra at søkelyset igjen er på lidelsene til alle de millioner av jenter og kvinner i Egypt og andre land som har gjennomgått inngrep, og må leve med de langsiktige konsekvensene. Mayars død understreker hvor viktig det er å beskytte jenter mot denne formen for vold.

Ifølge WHO er mer enn 200 millioner jenter og kvinner i verden i dag kjønnslemlestet. Kjønnslemlestelse har ingen medisinske fordeler, og kan gi fysiske og følelsesmessige traumer for livet for de millioner av jenter og kvinner som hvert år tvinges til å gjennomgå prosedyren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.