UTBREDT: En demonstrasjon mot omskjæring i Somalia. Praksisen er fremdeles utbredt i en rekke land.
 Foto: Stringer / NTB Scanpix
UTBREDT: En demonstrasjon mot omskjæring i Somalia. Praksisen er fremdeles utbredt i en rekke land. Foto: Stringer / NTB ScanpixVis mer

Kampen mot kniven

Historien om den 17 år gamle jenta i Egypt som døde av kjønnslemlestelse, har gått verden rundt.

Meninger

Jenta het Mayar og ble lagt under kniven på et privat sykehus. Hun var i narkose under inngrepet og døde av en kraftig blødning.

Mayar er dessverre en av mange. Kjønnslemlestelse er en skadelig praksis som fortsatt påvirker mer enn 70 prosent av jentene i Egypt.

Mayars død bringer tilbake triste minner om den 11 år gamle jenta Bedour, som døde av samme type inngrep i Egypt i 2007. Den gangen ble det også offentlige protester og stor oppmerksomhet om saken. I mellomtida har kjønnslemlestelse sannsynligvis krevd mange flere liv i Egypt, uten at dødsfallene har blitt rapportert.

Det er dypt tragisk at jenter mister livet på grunn av en grotesk praksis som kjønnslemlestelse. Men det er bra at søkelyset igjen er på lidelsene til alle de millioner av jenter og kvinner i Egypt og andre land som har gjennomgått inngrep, og må leve med de langsiktige konsekvensene. Mayars død understreker hvor viktig det er å beskytte jenter mot denne formen for vold.

Ifølge WHO er mer enn 200 millioner jenter og kvinner i verden i dag kjønnslemlestet. Kjønnslemlestelse har ingen medisinske fordeler, og kan gi fysiske og følelsesmessige traumer for livet for de millioner av jenter og kvinner som hvert år tvinges til å gjennomgå prosedyren.

Kjønnslemlestelse er et brudd på jentenes menneskerettigheter. Kampen for å stoppe praksisen er viktig for å gi makt og kontroll over egen kropp tilbake jentene - ikke til menn og autoriteter i miljøet jentene lever i.

Plan International oppfordrer den egyptiske regjeringen til å etterforske Mayars dødsfall og bringe de ansvarlige for retten. Vi etterlyser også implementering og streng håndhevelse av den nasjonale loven som kriminaliserer kjønnslemlestelse i Egypt. Loven ble vedtatt tilbake i 2008. Men den beskytter ikke jentene slik den burde.

Vi har arbeidet for å eliminere kjønnslemlestelse i Egypt siden 2006. Arbeidet er en del av vårt mål om å bekjempe alle former for vold mot jenter. Det gjør vi blant annet gjennom å styrke systemer for beskyttelse av barn, motarbeide kjønnsdiskriminering og fremme jenters helse og rettigheter.

Plan krever handling på alle nivåer - fra nasjonal lovgivning til holdningskampanjer og direkte intervensjon i lokalsamfunnet. Politikere, lokale og religiøse ledere, sivilsamfunnet, foreldre og de unge selv må engasjeres i kampen mot denne grufulle praksisen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.