TONEANGIVENDE:  Senator Ted Cruz (R-TX) har stilt seg i spissen for de eksteme republikanerne som vil sabotere Obamas helsereform. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
TONEANGIVENDE: Senator Ted Cruz (R-TX) har stilt seg i spissen for de eksteme republikanerne som vil sabotere Obamas helsereform. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/NTB ScanpixVis mer

Kampen mot korstoget

Det republikanske partiet har latt seg kapre av ekstreme Tea Party-populister. Skal de overleve, må de finne tilbake til virkeligheten.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Daværende president Abraham Lincoln og det republikanske partiet frigjorde på 1860-tallet slavene i sørstatene og holdt USA samlet gjennom en borgerkrig. Under budsjettkrisa forrige søndag demonstrerte tilhengere av dagens republikanske parti foran Det hvite hus med sørstatsflagg og krevde at afroamerikanske president Barack Obama «legger ned koranen». - Amerika trenger en hvit republikansk president, tvitret den republikanske «mannen i gata», Samuel Wurzelbacher, kjent som «Joe the Plumber» fra John McCains presidentvalgkamp i 2008. Den klart rasistiske protesten var arrangert av deltakere på den ultrakonservative konferansen Values Voter Summit. Her deltok også toneangivende republikanske senatorer som Ted Cruz, Rand Paul og Marco Rubio. Det hele sier mye om hvordan det republikanske partiet har utviklet seg til å bli en arena der de mest høyrevridde kreftene får dominere.

Cruz er mest kjent som generalen bak republikanernes selvmordstokt mot Obamas helsereform som førte til budsjettkrisa. Det endte i et sviende nederlag for republikanerne som nå er mer upopulære enn noensinne. Samtidig kan krisa ha vært et vendepunkt. Den fikk for alvor fikk fram splittelsen hos republikanerne mellom de mest høyrevridde og de mer moderate kreftene, som lenge har vært temmelig tause.

I et topartisystem vil det alltid være mange meninger innenfor samme parti. Men det republikanske partiet har på få år forandret seg fra å være et hovedsakelig konservativt parti til å la seg kapre av ekstreme høyrepopulister knyttet til den kontroversielle Tea Party-bevegelsen. Rundt 100 av de 232 republikanske medlemmene i Representantenes hus er direkte eller indirekte knyttet til bevegelsen. Det betyr samtidig at mer enn halvparten av republikanerne inntil nylig heller utgjorde en taus majoritet som var villige til å kjøre USA og verdensøkonomien i grøfta framfor å utfordre Tea Party-bøllenes sjanseløse strategi i budsjettforhandlingene.

Tea Party-bevegelsen utgir seg for å være en grasrotbevegelse, men er i virkeligheten finansiert av noen av USAs aller rikeste og mest konservative menn. I 2010 ble mange av bevegelsens kandidater for første gang valgt inn i Kongressen. Der ble de raskt en høylytt og dominerende kraft i det republikanske partiet. Men marsjen mot høyre har ført partiet i stadig større utakt med store deler av befolkningen. Viktige velgergrupper som kvinner, afroamerikanere og latinamerikanere styrer i stor grad unna. Kjernevelgerne er gamle, hvite, kristne menn, som utgjør en stadig mindre andel av amerikanske velgere. I fjor gikk partiet på solide nederlag både i presidentvalget og i viktige valg til kongressen. Siden har partiet befunnet seg i en identitetskrise, og med nederlaget i budsjettforhandlingene kan mer moderate krefter for alvor ha kommet på offensiven.

Den neste testen på hvilken vei partiet velger videre, kommer når Obama nå skal forsøke å få sin innvandringsreform gjennom republikanskstyrte Representantenes hus. Reformen, som blant annet innebærer at 17 millioner illegale innvandrere kan få statsborgerskap, splitter republikanerne. De må velge om de vil forhandle, eller om de vil fortsette Tea Party-strategien med å sabotere. Deretter kommer en ny runde med budsjettforhandlinger om et par måneder. Da har ikke republikanerne råd til et liknende nederlag som det de nettopp opplevde.

For å overleve må partiet bli et reelt alternativ for omtrent halvparten av USAs befolkning. Det innebærer at de må søke mer mot sentrum og bort fra de mest høyrevridde fanatikernes fantasiverden. Ledende senatorer som Mitch McConnell og Lindsay Graham har allerede langet ut mot sine partifellers pinlige strategi i budsjettkrisa. Det er et klart tegn på at mer moderate krefter ikke lenger vil være tause gisler i Tea Party-politikernes korstog, og at de heller vil samarbeide med demokratene for å få gjennomført deler av sin politikk. Men det er langt fra sikkert at de vinner fram.

På kort sikt tapte republikanerne budsjettstriden, men ingen er egentlig vinnere i dagens situasjon. Demokratene får heller ikke gjennomført sin politikk, og den største taperen av alle er befolkningen som inntil videre må leve med et nær handlingslammet demokratisk system. Det hele blir neppe bedre før noen klarer å avslutte teselskapet - eller i det minste å kjøle ned teen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.