Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kampen mot menneskerettighetene

DISKRIMINERING: Norske konservative kristne og muslimer slåss mot grunnleggende menneskerettigheter. Får de gjennomslag i sin kamp, fjerner de samtidig menneskerettighetenes beskyttelse av dem selv.

Nestleder i Islamsk Råd og arbeiderpartipolitiker Asghar Ali nektet onsdag 7. november å fordømme dødsstraff mot homofile i Iran. Islamsk Råd sentralt følger opp. «Jeg ønsker ikke å kommentere om vi er imot dødsstraff», sier leder Senaid Kobilica. Denne saken handler likevel ikke egentlig om homofili, men om grunnleggende menneskerettigheter. Både homodødsstraff og ethvert forbud mot homoseksualitet er i strid med menneskerettighetene. Både FNs Menneskerettighetskomité og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har slått fast dette en rekke ganger.

Når Islamsk Råd ikke klart fordømmer at visse land forbyr homoseksualitet, mener de altså at det er opp til den enkelte stat å sette menneskerettighetene til side.

Janne Haaland Matlary, professor, paverådgiver og KrF-politiker, påstår i tidsskriftet St. Olav nr. 6. 2007 at menneskerettighetenes beskyttelse av ekteskap og familie utdefinerer homofile. Jon Kvalbein, profilert kristenkonservativ skribent, påsto i Aftenposten 21.6..2007 at likekjønnede par per i dag ikke beskyttes av menneskerettighetene.

Alt dette representerer grove fordreiinger av grunnleggende menneskerettigheter. Menneskerettighetsdomstolen har slått fast at homodiskriminering er akkurat like alvorlig som kjønnsdiskriminering og rasisme.

Menneskerettighetskonvensjonen beskytter familien og ekteskapet, men sier ikke noe om at dette er forbeholdt heterofile. Tvert imot. I 1999 slo Menneskerettighetsdomstolen fast at henvisning til den «tradisjonelle» familien ikke kan brukes til. å diskriminere homofile.

Heller ikke disse kristne utspillene handler primært om homofili, men om å omdefinere menneskerettighetene slik at visse befolkningsgrupper fratas sine menneskerettigheter.

Menneskerettighetene gir både konservative muslimer og kristne rett til å være homofiendtlige i sin personlige tro, akkurat på samme måte som andre mennesker har lov å være misogyne eller rasistiske i sin religiøse overbevisning. Her har staten ingen rett til å tvinge dem til å tro noe annet.

Religionene på sin side har derimot ingen rett til å gjøre samfunnet homofiendtlig, misogynt eller rasistisk i sin lovgivning. Poenget er at menneskerettighetene definerer er klart skille mellom religionenes indre forhold og deres rett til å styre andre menneskers liv. Like lite som et trossamfunn kan tvinge andre mennesker til å tro som de vil, kan de tvinge andre mennesker til å leve som de vil.

Undergraves menneskerettighetene, fjerner man også beskyttelse de gir en selv. Hvis noen land skal ha rett til å forby homoseksualitet og henrette homofile, kan andre land diskriminere og henrette muslimer. Om homofile utdefineres fra menneskerettighetene i dag, kan kristenkonservative forfølges i morgen.

Konservative muslimer og kristne har alt å vinne på å klart støtte menneskerettighetene. Menneskerettighetene er nemlig det eneste som beskytter dem selv fra forfølgelse, undertrykking og diskriminering. Men dette betyr samtidig at de må erkjenne skillet menneskerettighetene setter mellom religionens indre liv og samfunnet for øvrig. Når konservative muslimer og kristne motarbeider og undergraver homofiles menneskerettigheter, slåss de samtidig for at alle andre skal miste beskyttelsen i menneskerettighetene. Også dem selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media