Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Abortloven

Kampen mot sorterings-samfunnet skjer ikke i livmoren

Kampen mot sorteringssamfunnet pågår nå, hver dag, – og den handler om å motvirke forskjellsbehandling av folk. Endres handlinger overfor fødte, endres også holdninger til ufødte.

LIKEVERDIGE FORHOLD: Et samfunn som skaper gode og likeverdige forhold for alle som er født og lever, vil være den beste referanserammen for dem som i framtida står i det krevende valget abortspørsmålet alltid vil være for den gravide. Illutrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
LIKEVERDIGE FORHOLD: Et samfunn som skaper gode og likeverdige forhold for alle som er født og lever, vil være den beste referanserammen for dem som i framtida står i det krevende valget abortspørsmålet alltid vil være for den gravide. Illutrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorteringssamfunnet oppstår ikke som en følge av en kvinnes rettmessige valg for seg selv og sin familie. Sorteringssamfunnet oppstår i fraværet av en likestillingspolitikk som omfatter alle. Endres handlinger overfor fødte, endres også holdninger til ufødte.

Kampen mot sorteringssamfunnet pågår nå, hver dag, – og den handler om å motvirke forskjellsbehandling av folk. Ikke om å vedta lover som tvinger kvinner til å bære fram barn.

Norges Handikapforbund slåss mot sorteringssamfunnet vi allerede lever i. Der funksjonshemmede barn ikke får gå på sin egen nærskole. Der funksjonshemmede arbeidstakere ikke får delta. Der mange stenges ute fra samfunnsdeltakelse på grunn av manglende universell utforming av bygg og omgivelser. Der offentlig transport blir utformet slik at den ikke kan brukes av de med størst transportbehov.

Det er et paradoks at foreldre til funksjonshemmede barn ofte må bruke mer tid på å slåss mot det offentlige hjelpeapparatet, framfor å bruke tid og krefter på å gi barna gode muligheter for utvikling og deltakelse.

Vi har politikere som vil «kjempe mot sorteringssamfunnet», men som gir tommelen opp for å øke skatter og egenandeler for funksjonshemmede, for å kutte i inntekt og stønader, for omlegginger i uførepensjon som fører til at mange mister bostøtte og for endringer i pleiepengeordningen som sender foreldre med dødssjuke barn tilbake i jobb.

Kampen mot sorteringssamfunnet krever politisk vilje til å skape et samfunn hvor alle har likeverdige krav på likestilling, samfunnsdeltakelse og kontroll over egne liv. Det er en politisk kamp som burde få alle politiske partier til å konkurrere om å ha den beste likestillingspolitikken for alle grupper som møter holdninger og handlinger som diskriminerer, ekskluderer og sorterer.

Et samfunn som skaper gode og likeverdige forhold for alle som er født og lever, vil være den beste referanserammen for dem som i framtida står i det krevende valget abortspørsmålet alltid vil være for den gravide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!