Kampen mot tyranniet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Tenk deg at hver dag du drar på arbeid, kan være din siste. Du skifter skole for barna, du hyrer en bodyguard og kjører på jobben med ett øye i bakspeilet. Dette høres ut som en James Bond-story, men det er virkeligheten for mange journalister i Latin-Amerika.»

Dette skriver Thomas F. McLarty III i New York Times. Han er rådgiver for president Bill Clinton og spesialambassadør for det amerikanske kontinentet. Han kunne godt ha lagt til at dette er situasjonen for journalister på alle kontinenter. De kjemper ikke bare mot politisk undertrykkelse og for menneskerettigheter. Like ofte blir de forfulgt fordi de avslører korrupsjon og kriminalitet.

  • I dag, 3. mai, er Verdens Pressefrihetsdag. Tallene forteller at 26 journalister ble drept i 14 land i 1997. 138 journalister er fengslet i 24 land. India, Mexico og Colombia står øverst på listen over land der pressefolk myrdes. Burma, Kina, Etiopia, Kuwait, Peru, Vietnam og Syria topper listen over land der journalister sitter fengslet, men Tyrkia ligger høyest med hele 31 i fengsel.
  • Men det finnes ikke tall på hvor mange redaktører, utgivere og journalister som blir sensurert, bøtelagt, avsatt eller på andre måter trakassert og fratatt motet til å kjempe videre for menneskerettighetene og rensligere samfunn. Utallige er de journalistene som kjører til jobben med angsten i magen og som av hensyn blant annet til barna unnlater å gjøre den jobben vi mener de burde gjøre.
  • Hvis vi nå stopper opp denne dagen og spør oss selv hva vi kan gjøre for å hjelpe dem, er svarene åpenbare og velkjente. Det beste er å begynne med oss selv. Bli litt mindre selvrettferdige og åpne for kritikk. Arbeide videre i organisasjonene og med myndighetene for å sikre pressefriheten mot skiftende regimer i eget land. Holde informasjonen om tilstanden ute i verden åpen og kritikken mot egne myndigheters opptreden der ved like.
  • Internasjonalt kan vi arbeide for friere flyt av informasjon. Det er på moten å snakke oppgitt om alle de negative sidene ved den globale medieutviklingen. Men den har også positive muligheter. Transistoren brakte batteriradioene inn i jungelen. Den elektroniske utviklingen gjør det stadig lettere å trenge gjennom de bambusteppene Kina og andre nasjoner omgir seg med. Endringer kan bare skapes ved informasjon og kunnskap, og det er den journalistene er satt til å formidle. FNs generalsekretær sier det slik i anledning dagen: «Fri informasjon er den beste investeringen mot tyranniet.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer