DEBATT

Debatt: Reindrift

Kampen om beiteområder er flyttet inn i rettssalene

En hel generasjon av unge samiske kvinner og menn vil bli rammet av statlige inngrep i samiske måter å leve på.

REINSDYRSKALLER: Aksjonister fra Natur og ungdom markerte i går sin støtte til reineier Jovsset Ánte Sara foran 400 reinsdyrskaller som er utstilt foran Stortinget. Rettssaken mot Sara avsluttes i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
REINSDYRSKALLER: Aksjonister fra Natur og ungdom markerte i går sin støtte til reineier Jovsset Ánte Sara foran 400 reinsdyrskaller som er utstilt foran Stortinget. Rettssaken mot Sara avsluttes i dag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For 38 år siden ble det satt opp en lavvo foran Stortinget. Et brev ble sendt til statsminister Odvar Nordli med følgende ordlyd: «Vi krever at regjeringen/Stortinget stopper videre utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget inntil samenes spørsmål, reist ved domstolene, er rettskraftig avgjort».

Sultestreiken påbegynnes. Sju dager seinere bekreftes avgjørelse om at anleggsarbeidet stoppes midlertidig, reindriftssamene i området skal høres og regjeringen skal legge fram en ny melding for Stortinget. Denne hendelsen rystet det norske folk. I 1997 sa kong Harald følgende da han åpnet Sametinget: «Den norske stat er grunnlagt på territoriet til to folk – nordmenn og samer. Samisk historie er tett flettet sammen med norsk historie. I dag må vi beklage den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskningspolitikk».

I går og i dag møter den unge reineieren Jovsset Ánte Sara Staten i høyesterett. De vil at han skal slakte ned flokken til 75 dyr. Han argumenterer for at det tar fra ham retten til å utøve sin kultur, kunnskaper og hevdvunne tradisjoner. Han kan ikke leve av og med en flokk på 75 dyr. Vinner staten, er reineiernes rettssikkerhet truet og framtida for samisk reindrift uviss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer