<strong>POPULÆR:</strong> Oslo-ordfører Fabian Stang er godt likt, men i høst kan Miljøpartiet De Grønne bli det partiet som gjør slutt på hans tid som ordfører. Foto: Anders Grønnberg/ Dagbladet.
POPULÆR: Oslo-ordfører Fabian Stang er godt likt, men i høst kan Miljøpartiet De Grønne bli det partiet som gjør slutt på hans tid som ordfører. Foto: Anders Grønnberg/ Dagbladet. Vis mer

KOMMENTARER

Kampen om byene

Årets kommunevalg kan endre det politiske norgeskartet. Her er de største slagmarkene, ordfører-favorittene og jokerne i bunken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Sist, i 2011, gjorde Høyre og Ap sine beste kommunevalg på mange år. Ap fikk flest ordførere, men Høyre tok kraftig innpå. Høyre inntok Nord-Norge, farget vestlandskysten blå, kapret flertallet av de store byene og beholdt makta i de to største, Oslo og Bergen. Nå er kartet i endring.

I år kan små partier velte makt i store byer.

I Tromsø ligger det an til et radikalt skifte. Høyres populære ordfører Jens Johan Hjort trakk seg fra politikken i vår, og den unge arvtakeren Kristian Wilhelmsen har ikke greid å overbevise velgerne. Tallene er blodrøde. Ap får 35 prosent, Høyre bare 19, i siste lokale måling. Ap's ordførerkandidat er favoritt, men vel så interessant er minipartiet Rødt, som oppnår hele 11,5 prosent. Mye skyldes den godt likte kandidaten Jens Ingvald Olsen. Ifølge Nordlys er det ikke utenkelig at ordføreren i Tromsø heter Jens også etter valget. Høyres strateger kaller Tromsø «krevende».

Ap har håp om å vinne tilbake flere byer i Nord-Norge, som Mo i Rana, Narvik og Bodø. I Bodø viser målingene dødt løp mellom Høyre/ Frp og Ap/SV. Sentrumspartiene KrF, Venstre og Sp avgjør, men de nekter å binde seg til noen av blokkene før valget.

I Trondheim styrer Arbeiderpartiets Rita Ottervik som en Kommune-Norges Angela Merkel, sammen med SV, Sp, Miljøpartiet De Grønne og KrF. Høyre har god oppslutning, men den rødgrønne alliansen er sterk. Selv SV er sterke i Trondheim. Ordførerkandidat Yngve Brox har ikke gitt opp håpet. Han flørter med KrF og MDG og har spart sine beste utspill til valgkampinnspurten.

I Oslo og Bergen blir det spennende valg. I hovedstaden har Høyre og de borgerlige regjert i hele 18 år, de siste fire åra med folkekjære Fabian Stang. Det borgerlige byrådet har stor troverdighet på skole og kollektivpolitikk, men mange velgere er klare for et skifte. Arbeiderpartiet satser på tradisjonelle velferdssaker. De vil flytte penger fra toppsjiktet i samfunnet og skaffe flere barnehageplasser og mer hjemmehjelp til eldre ved hjelp av eiendomsskatt, som er hovedkonfliktpunktet mellom Ap og Høyre. Ap har valgt å skyve fram byrådslederkandidat Raymond Johansen som sin profil, og toner ned viktigheten av ordføreren. Men det er MDG som kan avgjøre. Partiet ligger på vippen med over åtte prosent på siste måling. De fleste holder det for sannsynlig at MDG vil lande på rødgrønn side, men selv garanterer de ingenting. Det er et signal om at de kommer til å selge seg dyrt. I Høyre-leiren tror enkelte at Ap kan komme til å gi dem ordførertaburetten.

MDG er i framvekst i hele landet, ja i hele Europa, men i Bergen er det KrF som har vippeposisjonen. Også her regnes MDG som en del av den rødgrønne blokka. Høyre og Frp har styrt Bergen sammen med KrF i 12 år, men nå er Ap på frammarsj. Høyre har tapt oppslutning etter krangling med seg selv, Frp og KrF om bybanen og et kaos som medførte at KrF trakk seg fra samarbeidet og at byrådslederen ble byttet ut. Byen er i økonomisk trøbbel og Ap mener at de kan ordne opp. Foreløpig er det vanskelig å si hvordan ordfører Trude Drevlands bekjennelser vil slå ut. Ap og Høyre har ligget nokså likt på målingene, rundt 30 prosent, men KrF vil i motsetning til Venstre ikke love troskap til borgerlig side etter valget. KrFs Dag Inge Ulstein gransker nå KrFs sjel og vil vurdere nøye hvor han kan få gjennom mest sentrumspolitikk. Posisjoner, søndagsstengte butikker og sosialpolitikk vil stå sentralt.

Vestlandskysten har fått et rødere skjær over seg. Her fisker Ap i det opprørte vannet rundt oljenedturen. Ap har styrket seg i Stavanger, men det skal mye til for å velte Høyres populære ordfører Christine Sagen Helgø. Ap gjør det bra i Haugesund og i den borgerlige bastionen Ålesund. Etter 16 år med blåblått styre er Ap største parti i Ålesund, opp ti prosentpoeng fra forrige kommunevalg ifølge siste lokalmåling. Ålesund vil bli en av høstens store valgthrillere. Innlandet er tradisjonelt sett Ap-land og vanskelig terreng for Høyre, men ting er i endring. Hamar er en by å følge med på, her er det jevnt. I øst er Fredrikstad en sikkert Ap-by, mens Høyre leder i Drammen. Høyre har også godt grep om sørlandsbyene Kristiansand og Arendal.

I landet sett under ett, ligger Ap og Jonas Gahr Støre på 34—35 prosent nå, noe bedre enn valgresultatene i 2011 og 2013. Ap-strategene vet ikke om de tør håpe på et så godt sluttresultat. Høyre og Erna Solberg ligger på samme nivå som sist valg, rundt 26 prosent. Ifølge mine kilder vil de være fornøyd om de havner omkring 25 prosent. Høyre kjenner på regjeringsslitasjen. Men ennå er det tidlig. Valgkampmaskinene i Høyre og Ap har så vidt startet opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer