Kampen om Citizen Kane

Velspilt drama om konflikten mellom den geniale filmskaperen Orson Welles og avismagnaten Randolph Hearst.

Hollywood, 1940. Den unge, genierklærte teatermannen Orson Welles ankommer Hollywood. Han skal lage film. Fylt av shakespearske ambisjoner vil han lage et drama om et amerikansk maktmenneske, «some big American figure», som han selv har uttrykt det i ettertid.

Valget falt på aviskongen William Randolph Hearst, og resten er historie. Sammen med sin alkoholiserte venn Herman Mankiewicz lagde Welles manuset til filmen som fikk tittelen «Citizen Kane»; et drama så rått og nådeløst avslørende at den mektige Hearst gjorde alt for å få stoppet offentlig visning av filmen. Men verken utpressing eller penger nyttet. Filmen ble vist og regnes i dag for å være en av de beste filmer som er lagd noensinne.

Konflikten mellom den fremadstormende Welles, som selv spilte hovedrollen i filmen, og den aldrende Hearst er blitt en historie om en ung tigers angrep på en såret elefant. Stormannsgale er begge, på sitt vis. Men der Hearst hadde rikdom som mål på sine drømmer, var Welles en mann med grenseløse kunstneriske ambisjoner. Liev Schreiber gir et nyansert portrett av den unge Welles, mens James Cromwell og Melanie Griffith er velvalgte i rollene som Hearst og hans elskerinne. John Malkovich er perfekt i rollen som den drikkfeldige Mankiewicz.

Filmen er forsøksvis lagd i Citizen Kane-stil, med lange, glidende kamerakjøringer, tette konflikter og skarpe replikker. Den viser Welles\' enorme ambisjoner og følger storyen slik Welles selv har fortalt om den, for eksempel i intervjuboka «This is Orson Welles». Slik sett en troverdig og sober dokumentar-biografi, og et fascinerende kutt inn i fortellingen om en av Hollywoods mest begavede, himmelstormende og kontroversielle legender, the one and only Orson Welles.

LEGENDARISK: Liev Schreiber framstiller Orson Welles, skuespiller og regissør par excellence.