Kampen om den aktive dødshjelpen

Nederland har nå tillatt både barmhjertighetsdrap og hjelp til selvmord. Belgia har vedtatt å følge etter, og i Frankrike er presset stort, skriver samfunnsøkonom Øystein Løining.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I MAGASINET SOM fulgte med Dagbladet lørdag 26. oktober, samt i oppfølgende oppslag i Dagbladet mandag 28. oktober, er det gitt en bred reportasje om situasjonen i Nederland. Samtidig offentliggjøres det i reportasjen en fersk meningsmåling, som viser at 69 prosent av den norske befolkningen er helt eller delvis for aktiv dødshjelp, mens 30 prosent er helt eller delvis mot. Men meningsmålingen viser at store deler av befolkningen er usikker, men heller i retning av å være for. Den gruppen som er delvis for aktiv dødshjelp, er således nesten fire ganger større enn den gruppen som er delvis mot (47 mot 12 prosent).

Nedenfor vil jeg analysere problemstillingen mer generelt, men med vekt på drivkrefter og utvikling i Nederland. Nederland har nå tillatt både barmhjertighetsdrap (aktiv dødshjelp) og hjelp til selvmord. Belgia har vedtatt å følge etter, og i Frankrike er presset stort. Den bakenforliggende prosess i Nederland er etter mitt syn skremmende.

FOR Å FORSTÅ DET som har skjedd i Nederland, er det viktig å ha klart for seg enkelte viktige generelle problemstillinger, som kan overføres på en rekke sakskomplekser: På mange felter er lovbestemmelser uklare. Dess mer uklarhet det finnes, dess mer rom for tolkning er det. Tolkningspraksis vil så bli overlatt til statsforvaltningen, til utøverne, eller - i siste instans - til domstolene, med Høyesterett som den øverste tolkningsmyndighet. Det er svært uheldig at utviklingen i viktige samfunnsspørsmål - slik tilfellet har vært i Nederland - blir styrt på denne måten, altså utenom det parlamentariske system. Det er også betydelige administrative kostnader ved å avgjøre rettspraksis gjennom rettssystemet fremfor å ha en klar lovbestemmelse som regulerer forholdet fullt ut allerede i utgangspunktet. Slike tidkrevende prosedyrer vil også kreve stor ressursinnsats fra enkeltpersoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer