DEBATT

Debatt: kunstens rolle

Kampen om den kulturelle venstresida

Offentligheten er allerede proppfull av politikerforakt og mistillit til media. Da må kunsten et annet sted.

FÅR SVAR: Anders Baasmo Christiansen, her i rollen som Don Juan på Nationalteateret, får her svar på sitt innlegg. - Du er så til de grader en del av den offentligheten og de mekanismer du selv angriper, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FÅR SVAR: Anders Baasmo Christiansen, her i rollen som Don Juan på Nationalteateret, får her svar på sitt innlegg. - Du er så til de grader en del av den offentligheten og de mekanismer du selv angriper, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kjære Anders Baasmo Christiansen, samt resten av publikummet du snakker til:

Jeg leste ranten din mot politikere og media sist fredag i Dagbladet. Den er sikkert ment som et teatralt forsøk på å skrike det ut, få ting sagt, skape reaksjon. Som kollega av deg i teater- og kultur-Norge, kjenner jeg igjen både stilen og engasjementet. Jeg tror den er like tids- og stedstypisk som den er problematisk.

Én ting er at teksten din har en slagside jeg ikke vet om du er oppmerksom på: En så springende og lang tekst ville aldri blitt postet på Dagbladet med mindre du for eksempel er en velkjent skuespiller som er aktuell på hovedscenen på Nationaltheatret. På toppen av det framstår teksten som en reklame for stykket og dets problematikk. Alt dette veldig klikk-vennlig. Du er så til de grader en del av den offentligheten og de mekanismer du selv angriper.

Men en annen og viktigere ting, er den venstrepopulistiske tonen som gjennomsyrer teksten. Og som jeg opplever har sneket seg langt inn i vårt miljø. Med vårt miljø mener jeg folk i kulturbransjen, ofte på et eller annet udefinerbart sted på venstresida i politikken. Jeg har ca. tusen venner på Facebook, og de fleste av dem tilhører dette miljøet. Hver gang jeg sjekker feeden nå om dagen, består nesten halvparten av postene av anti-Trump eller anti-Frp utspill. Klikk-logikken du angriper mediene for, finner du i vår egen bakgård.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.