Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Utflytting av statlige arbeidsplasser

Kampen om distriktene

Før valgkampen for alvor kommer i gang gjelder det å ha en distriktspolitikk, eller noe som likner.

FLYTTEMINISTER: Jan Tore Sanner.
FLYTTEMINISTER: Jan Tore Sanner. Vis mer
Meninger

Den politiske kampen om distriktene - i praksis alt land utenfor Oslos grenser - er nå i gang. Senterpartiets vekst på meningsmålingene og uro i mange fylkespartier, har bråvekket de to regjeringspartiene og halehengerne Venstre og KrF. Før valgkampen for alvor kommer i gang gjelder det å ha en distriktspolitikk, eller noe som likner. Derfor var det knapt noen tilfeldighet at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner - sammen med pådriveren Venstre - denne uka kunne legge fram en plan for utflytting av 630 statlige arbeidsplasser. Godt over halvparten av disse er nye stillinger, men utvidelse av byråkratiet er salgbart i et valgår. Og det kommer mer. De har som mål at ytterligere 1200 arbeidsplasser og 600 studieplasser (Politihøgskolen) skal ut av hovedstaden de nærmeste årene. I dag er det 50 000 statlige arbeidsplasser i Oslo, så det er nok å ta av.

Historien om det moderne Norge handler om løsrivelse fra to sentralmakter (København og Stockholm) og etablering av egne institusjoner og kultur- og kompetansemiljøer. Den neste fasen var inkludering av regionene: Kommunikasjon som knyttet landet sammen, nye universiteter og høyskoler, nye teatre, politisk desentralisering gjennom lokaldemokrati, statlige filialer i de store byene osv. Det er altså en lang tradisjon for å balansere hovedstadens tyngde med nye institusjoner og kunnskapsmiljøer andre steder i landet. Et godt eksempel er Trondheims status som Norges teknologihovedstad.

Derfor er det i prinsippet ikke noe galt når også den nåværende regjeringen vil flytte statlige arbeidsplasser til andre deler av landet. Den innretningen som er valgt, er likevel ikke heldig. Å flytte Regelrådet til Hønefoss, Parkeringstilsynet til Lillehammer eller Sivil Klareringsmyndighet til Moss kommer neppe til å skape store bølger. På den annen side er det ingenting som tilsier at nettop disse byene har noen kunnskapsmessige fortrinn eller utviklingsmuligheter innenfor de aktuelle faglige områdene. Og det er nettopp det som må være poenget: Flytting av statlige arbeidsplasser bør fortrinnsvis skje til steder der det finnes relevante kompetansemiljøer eller der det er gode muligheter for å utvikle slik kunnskap.

Ellers er det grunn til å merke seg at det aller meste av flyttingen skjer til store og middelstore byer. Distriktspolitikk handler ikke lenger om utkantene, men om de urbane regionsentrenes styrke i forhold til Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling