DEBATT

Kampen om fraværsgrensa

Det er helt vanlig at de ressurssterke elevrepresentantene foregir å være representanter for de svake elevene, mens de i realiteten meler sin egen kake – og gir blaffen i de ressurssvake.

BEST FOR DE SVAKE: - Sannheten er imidlertid at fraværsgrensa er særlig god for de svakeste elevene. Derimot er ofte slik at de ressurssterke elevene kan klare seg tilnærma like godt uten, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BEST FOR DE SVAKE: - Sannheten er imidlertid at fraværsgrensa er særlig god for de svakeste elevene. Derimot er ofte slik at de ressurssterke elevene kan klare seg tilnærma like godt uten, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Har norske elever lavere fravær enn det som er vanlig i arbeidslivet? Og er dette fraværet så lavt som tre prosent? De aller fleste som så på Dagsrevyen 17. februar i år, må nødvendigvis sitte igjen med et slikt inntrykk.

Helt uten motforestillinger fikk lederen i Elevorganisasjonen i Vestfold, Eivind Yrjan Stamnes, lov til å presentere slike påstander. Men det han her snakker om, er det udokumenterte fraværet. I skolen – i motsetning til i arbeidslivet – skiller en mellom dokumentert og udokumentert fravær. Tallene er med andre ord ikke sammenlignbare.

Dessuten gjelder tallene kun for Vestfold fylke – og ikke for landet som helhet, slik en kunne få inntrykk av i reportasjen. Og fraværet i Vestfold fylke har gått ned med over 30 prosent etter at fraværsgrensa ble innført.

NRKs journalist stiller ikke ett eneste kritisk spørsmål til de tallene elevrepresentanten framlegger. I realiteten kunne det like godt ha vært en robot som gjorde intervjuet. NRK har et budsjett på over fem milliarder kroner. Her må det ligge store innsparingsmuligheter.

Det går også fram av reportasjen at elevrepresentanten skyver de svake elevene foran seg, og han påstår at grensa er spesielt vanskelig for dem. Sannheten er imidlertid at fraværsgrensa er særlig god for de svakeste elevene. Derimot er ofte slik at de ressurssterke elevene kan klare seg tilnærma like godt uten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer