Kampen om fredsgevinsten

«Situasjonen i Afghanistan krever en forsiktig start og sakte gjenoppbygging - det motsatte av den kollektive bistandsstrategien som nå avtegner seg.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Store tall legges på bordet når giverland og bistandsorganisasjoner nå møtes i Tokyo for å diskutere gjenoppbyggingen av Afghanistan - kanskje ni milliarder dollar over fem år, en til to milliarder bare i 2002. Dette til tross for at Afghanistan ikke har en fungerende statsadministrasjon og kun en svak overgangsregjering i Kabul. Krigsherrer av ulik kvalitet styrer sine respektive områder utenfor hovedstaden, og de fleste hovedveiene er utrygge. Situasjonen krever i realiteten en forsiktig start og sakte gjenoppbygging - det motsatte av den kollektive bistandsstrategien som nå avtegner seg.

I enkelte konflikter er det viktig at bistanden kommer raskt inn for å vise at «fred lønner seg». Det er spesielt viktig der krigen ender i et kompromiss og underliggende konflikter fortsatt ulmer. En rask og robust bistandsstrategi kan her bidra til å binde partene til en fredsavtale og forhindre at de igjen griper til våpen for å vinne krigen.

Forholdene i Afghanistan er annerledes. Krigen førte til et klart nederlag for Taliban. Som politisk organisasjon er det tidligere regimet forsvunnet. Om noen griper til våpnene nå, ville det være seierherrene og nylig omvendte for å slåss om fordeling av fredsgevinsten. Jo mer uklare de politiske maktforholdene er i landet, og jo større pengesekk som legges på bordet, jo mer sannsynlig vil det oppmuntre til fornyet konflikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer