Kampen om frihetsbegrepet

Gjennom en årrekke har de konservative i USA arbeidet systematisk med å meisle ut de grunnleggende ideene og utvikle et språk for å gi tenkningen et troverdig uttrykk. Hva kan Demokratene stille opp med for å ta tilbake «friheten»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Å MISTE FRIHETEN er forferdelig. Å miste ideen om frihet er enda verre.» Utsagnet stammer fra George Lakoff, professor ved University of California Berkeley. Han mener at for store deler av den amerikanske befolkningen er det nettopp det siste som har skjedd.Bush og Det republikanske partiet har annektert frihetsbegrepet og samtidig gitt det et nytt innhold. Måten dette er gjort på, har satt motstanderne ut av spill, men dermed har de også mistet sitt eget begrep om frihet. George Lakoff, den anerkjente lingvisten, bestselgeren og tidligere rådgiveren for presidentkandidat Howard Dean, legger fram disse tankene i boka «Whose Freedom? The Battle Over America\'s Most Important Idea», som kom i sommer. Her viser han bl.a. til hvordan Bush-administrasjonen i møtet med ytre trusler har spilt på amerikanernes lange historiske kamp for frihet og utvidede rettigheter og brukt det tradisjonelle frihetsbegrepet til å legitimere en kontroversiell krigsinnsats. Siden 11. september 2001 har bruken av frihetsbegrepet vært markant. Det har blitt et begrep som nærmest har fått karakter av besvergelse, og som dukker opp nesten overalt. «Frihet» var da også en naturlig del av Bush sine første, knappe kommentarer til avsløringene i London av terrorplanene mot amerikanske fly. Her ble forsvaret av friheten satt opp mot truslene fra «islamsk fascisme». Men i ly av de tradisjonelle frihetsidealene som dette vekker minner om, og den hyppige bruken av mer eller mindre allment aksepterte fraser om frihet, har det skjedd en omdefinering av frihetsbegrepet. Det har foregått en bevisst tilpasning til en klart høyreorientert ideologi. Dette er noe Lakoff dokumenterer på en fascinerende måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer