Kampen om Hendrix

Jimi Hendrix's halvsøster, Janie, vil grave opp levningene til rocklegenden og lage et mausoleum. Etter at Jimi Hendrix' far, Al, døde i vår, braker familien Hendrix sammen igjen i rettssalen. Striden handler om store penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEATTLE (Dagbladet): Det er en klar og vakker dag på Greenwood Memorial Cemetery Park i Renton, en halvtimes kjøretur fra sentrum av Seattle, i delstaten Washington. Den russiske drosjesjåføren unnskylder seg og sier at han er ny i faget, og har derfor ikke hørt om Jimi Hendrix. Vi forklarer at Hendrix var den største virtuosen på elektrisk rockgitar. En teknisk innovatør fram til han døde under tragiske omstendigheter i en leilighet i London i 1970.

Elgitar på avbetaling

Graven til en av verdens aller fremste rocklegender er en skarp kontrast til eksempelvis Jim Morrisons grav i Paris. I sin beskjedenhet ligger en stein nedfelt i gresset ved et solur, bare noen få hundre meter fra administrasjonsbygget for kirkegården, ikke så langt fra Boeing-fabrikken. «Forever in our hearts» står det på steinen. Noen fans har lagt igjen to gitarplektre på grava til James M. «Jimi» Hendrix. Grava er pyntet med en enkel bukett.

Denne tidlige, klare høstdagen er det ingen fans her. Bare jeg og en journalistkollega fra New Zealand.

Jimi Hendrix

  • Født 27. november 1942 i Seattle, og ble døpt James.
  • Fikk sin første elektriske gitar som 15-åring.
  • Turnerte sammen med Little Richard, the Isley Brothers og King Curtis i begynnelsen av 60-tallet.
  • Fikk sitt store gjennombrudd i London i 1967, da han debuterte med klassikeren «Are You Experienced».
  • Var knappe fire år i rampelyset, før han døde i London den 18. september 1970.
  • Etterlot seg en musikkskatt som i dag har generert en formue på nesten en milliard kroner. Etter at hans far, Al, døde i vår, krangler familien om Hendrix-formuen. Nå møtes de i retten.

Myteomspunnede Jimi, som ble funnet død, muligens kvalt av sitt eget oppkast, bare 27 år gammel, er gravlagt ved siden av slektninger. Nå ligger også levningene av faren hans, James Allen «Al» Hendrix, ved hans side.

Gamle Al som skjønte at sønnen hans «aldri ville gjøre noe fornuftig», og som motvillig kjøpte en elektrisk gitar på avbetaling til sin da 15-årige sønn. Al, som tidligere var bokser, hadde resignert og forstått at det ikke ville bli noe annet enn en musiker av sønnen.

Evig rettskamp

Al døde 17. april i år, 82 år gammel. Bare noen timer etter at han sovnet inn i sitt eget hjem, sendte advokatene til Jimi Hendrix' bror, 54-årige Leon, en telefaks til advokatene til Janie Hendrix (41), Jimi Hendrix' halvsøster. Her het det at hun ikke burde forsøke å fryse ham ut av arveoppgjøret.

Neste dag sendte kremmeren Janie Hendrix, som har styrt Hendrix-imperiet de siste åra, og hennes advokater følgende melding tilbake til Leons advokater:

- Det er beklagelig at samme dag som James Allen Hendrix døde og hans familie sørger, har deres klient framsatt trusler om rettssak.

Rettsoppgjøret som starter fire måneder seinere, føyer seg inn i rekken av rettssaker for Hendrix-familien. Problemene tårnet seg opp da Al Hendrix overlot forretningsinteressene i Hendrix' musikk etter Jimis død til advokaten Leo Branton. Men Branton ivaretok ikke bare familiens interesser. Han skal også ha snusket til seg mye av inntektene fra rocklegendens musikk. I tillegg hadde en rekke personlige eiendeler fra Jimi blitt stjålet fra Als hjem i Seattle opp gjennom åra.

Familien hadde på alle måter fått nok: I 1993 gikk Al og familien til rettssak mot Branton og hans medarbeidere. Etter to års saksbehandling besluttet retten at alle rettigheter skulle overføres til familien. Siden har Janie - og til en viss grad Al - hatt kontrollen over rettighetene til Jimi Hendrix' musikk - og forvaltet formuen og musikkhistorien.

Fredag 30. august la Leons advokater inn tre separate søksmål i King County Superior Court, der han i hovedsak krever å få kontrollen over formuen fra Janie.

I søksmålene heter det at Al ikke hadde nok kunnskap da han i 1998 gjorde Janie til enearving. Als enorme formue består i sin helhet av midler som Jimis musikk har generert. Det eneste Leon sitter igjen med er en av gullplatene til broren sin. Ei plate fra Als samling som Janie hadde plukket ut.

«Analfabet»

I søksmålet beskriver Leons advokater Al som en «analfabet» og som en drikkfeldig mann som var enkel å lede. Leon hevder at Janie gjorde alt som sto i hennes makt for å mislede en gammel, syk mann til å nekte sin egen sønn arv.

Før søksmålene var innlevert, hadde Janie allerede beskrevet Leon som narkoman, kriminell og snylter. En mann som levde av Jimis penger hele sitt liv.

Al Hendrix' penger var Jimi Hendrix' penger. Og til tross for bare fire år i rampelyset, hadde «gitaristenes gitarist» tjent meget godt.

Det som en gang var en halv million dollar i formue i 1970, er nå en av de største rock'n'rollformuene. Det dreier seg trolig om i underkant av en milliard norske kroner. Bare i fjor dro selskapet Hendrix Experience, som halvsøster Janie nå har kontrollen over, inn åtte millioner dollar, 60 millioner kroner, ifølge økonomimagasinet Forbes.

Nådeløs kremmer

Med formuen og alle rettighetene under Janies styre har markedet de siste sju åra flommet over av produkter.

Flere sterke album som er re-mastered, men også Jimi Hendrix-golfballer, golfkøller, stoler, bord, mugger, ja til og med en Audi, er «designet under inspirasjon av Jimi Hendrix». Alt for å tjene mer.

Janie hadde til og med en plan om å flytte levningene til sin halvbror Jimi til et nytt, skinnende mausoleum. Selv om hun til og med ville ta inngangspenger, hevdet hun at hun ville gjøre det for fansen.

Da planene ble kjent i 1999, sa Noel Redding, tidligere bassist i Jimi Hendrix Experience:

- Det finnes ikke ord som kan beskrive hva jeg føler for dette. Det er helt sykt. Først trodde jeg det ikke var sant, men jeg kjenner Janie, dessverre.

Planene om å grave opp Jimi Hendrix er stoppet. Nå bygges det imidlertid et lite minnested som fansen kan besøke på kirkegården, like ved der han ble begravet 1. oktober 1970.

Og mens familien krangler over dollarene som en av vår tids største musikere skapte, kan enhver fan og musikkelsker minnes Jimi Hendrix - i hans ånd: Helt gratis.

FIRE ÅR I RAMPELYSET: Familien til Jimi Hendrix har tjent gode penger, ikke bare på flere sterke album som er re-mastered, men også på Jimi Hendrix-golfballer, golfkøller, stoler, bord, mugger, ja til og med en Audi er «designet under inspirasjon av Jimi Hendrix».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer