Kampen om James Bond

Hvem eier egentlig James Bond? Filmselskapene MGM og Sony hevder begge at de eier superspionen. Striden har havnet i en amerikansk rettssal som må ta stilling til hvem som skal få lov til å lage Bond-filmer.

Skal 007 få anledning til å redde verden fra undergang igjen? Det er spørsmålet som en domstol i USA skal ta stilling til.

Metro Goldwyn Mayer (MGM) har nærmest hatt monopol på å lage James Bond-filmer. Fra og med den første Bond-filmen, «Dr. No» i 1962 har de stått bak 18 av de 20 James Bond-filmene som er laget.

Gullgruve

Men nå vil Sony Pictures Entertainment også ha en bit av det lukrative markedet. De offentliggjorde i fjor planer om å lage en ny James Bond-film. MGM hevder at de har rettighetene, og ba domstolen om å stanse Sony.

Sony hevder at de kan lage Bond-filmer fordi en av deres produsenter, Kevin McClory, skrev manuset til Bond-filmen «Operasjon Tordensky» (1965) sammen med Bonds opphavsmann, Ian Fleming.

Selskapene kjemper om en gullgruve. Den siste filmen, «Tomorrow Never Dies» har spilt inn 2,6 milliarder kroner. Ifølge bransjebladet Variety har Bond-filmene spilt inn til sammen 21 milliarder kroner.


«Operasjon Tordensky»

MGM mener at McClory bare har rettighetene til rollefigurene og handlingen i «Operasjon Tordensky», som produsentene allerede en gang tidligere har laget nyinnspilling av, «Aldri si aldri» (1983).

Sony har gått til motsøksmål mot MGM fordi selskapet mener at alle Bond-filmene er laget med utgangspunkt i handlingen i «Operasjon Tordensky», og at McClory derfor er en av de originale opphavsmennene til James Bond.

Flere har spekulert i om det nå er klart for et comeback for Sean Connery i en James Bond-film. Connery var den første James Bond, og sa egentlig takk for seg i 1970. Han dukket senere opp i nyinnspillingen av «Operasjon Tordensky», «Aldri si aldri» i 1983.

Spekulasjoner

Spekulasjonene har fått fart i og med at Connery i februar undertegnet en filmkontrakt med Sony.

Mandag var det høring i rettssaken i Los Angeles. Dommer Edward Rafeedie vil i løpet av de neste dagene avgjøre om MGM skal få lov til å stanse Sonys filmplaner inntil rettssaken kommer opp 15. desember.

- Forsøket på å kidnappe James Bond er stanset, og agent 007 har igjen vist seg uovervinnelig, sa MGMs advokat Pierce O'Donnell utenfor rettslokalet mandag.

Sonys juridiske representant var like optimistisk, ifølge Variety.

Advokat David Steuber sier at Sony er i ferd med å utarbeide et manus til en ny Bond-film. McClory har tidligere sagt at filmen skal hete «Warhead 2000».

Imens har MGM offentliggjort planer for en tredje film med Pierce Brosnan i hovedrollen som James Bond.

Filmen går foreløpig under navnet «Bond 19».

(NTB)

HVEM VINNER? Pierce Brosnan og Sean Connery vil begge være James Bond.