Kampen om James Bond

Hvem eier egentlig James Bond? Filmselskapene MGM og Sony hevder begge at de eier superspionen. Striden har havnet i en amerikansk rettssal som må ta stilling til hvem som skal få lov til å lage Bond-filmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skal 007 få anledning til å redde verden fra undergang igjen? Det er spørsmålet som en domstol i USA skal ta stilling til.

Metro Goldwyn Mayer (MGM) har nærmest hatt monopol på å lage James Bond-filmer. Fra og med den første Bond-filmen, «Dr. No» i 1962 har de stått bak 18 av de 20 James Bond-filmene som er laget.

Gullgruve

Men nå vil Sony Pictures Entertainment også ha en bit av det lukrative markedet. De offentliggjorde i fjor planer om å lage en ny James Bond-film. MGM hevder at de har rettighetene, og ba domstolen om å stanse Sony.

Sony hevder at de kan lage Bond-filmer fordi en av deres produsenter, Kevin McClory, skrev manuset til Bond-filmen «Operasjon Tordensky» (1965) sammen med Bonds opphavsmann, Ian Fleming.

Selskapene kjemper om en gullgruve. Den siste filmen, «Tomorrow Never Dies» har spilt inn 2,6 milliarder kroner. Ifølge bransjebladet Variety har Bond-filmene spilt inn til sammen 21 milliarder kroner.

«Operasjon Tordensky»

MGM mener at McClory bare har rettighetene til rollefigurene og handlingen i «Operasjon Tordensky», som produsentene allerede en gang tidligere har laget nyinnspilling av, «Aldri si aldri» (1983).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer