Kampen om kloke hoder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KVALITETS»REFORMEN

av høyere utdanning fikk en sjokkstart i 2003. Den kom etter at Lilletun og andre europeiske undervisningsministre undertegnet Bolognaerklæringen 19. juni 1999. Da var Norge allerede i gang med en reform som ble justert for å integrere de to målene for det europeiske «kunnskapssamfunn»: Økt mobilitet for studenter og arbeidssøkende i Europa, med sammenlignbare utdanningsgrader og karakterer, og økt kvalitet i høyere utdanning. Utdanningssystemet i Europa skal bli så godt at det tiltrekker seg verdens kloke hoder - studenter og forskere - særlig i konkurranse med USA.

Mobilitet og kvalitet er viktige, men ambisiøse mål. Vil «kvalitets»reformen nå dem? Den har mange positive sider: ny studiefinansiering og gradsstruktur, tettere studentoppfølging, nye eksamens- og evalueringsformer, kvalitetssikring, og internasjonalisering. Hensikt, prosess og resultat er dels en «amerikanisering» og dels en «europeisering». Mange fordeler er amerikanske, men svakhetene er europeiske - og noen av dem er særnorske.

I VÅR FIKK

mobilitetsmålsettingen mest oppmerksomhet, da studentene fikk lide for norsk reformiver. Tilsynelatende i forkant av resten av Europa innførte vi «European Credit Transfer System» der studentene vurderes på statistisk grunnlag: A til de beste 10%, B til 25%, C til 30%, D til 25%, og E til de dårligste 10%. Resten av Europa venter med reformen - og gir flere A-er og B-er i mellomtiden. Dermed fremstår norske studenter som skoletapere mens vi venter på Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer