Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kampen om landbruket

Ingress

Meninger

LANDBRUKSMINISTER Sylvi Listhaug fikk mer oppmerksomhet da hun tiltrådte enn alle andre forgjengere til sammen. Problemet var at interessen nok kom litt på siden av hva statsråden ønsket seg. Fremdeles tviholder hun på å hemmeligholde kundeforhold fra sin tidligere arbeidsplass i First House. Mens vi venter på at Listhaug skal ta til vettet og skjønne åpenhetens betydning, er det et godt alternativ å drøfte hva slags politikk Frp og regjeringen vil føre når det gjelder landbruk og matproduksjon. Orklas toppsjef Åge Korsvold gjør nettopp dette i en kronikk i Dagens Næringsliv. Han advarer mot store endringer i landbrukspolitikken, og peker på at det også kan få konsekvenser for matvareindustrien. Korsvold peker på at matvareindustrien er landets neste største industri med nesten 50000 sysselsatte i 2000 bedrifter. I tillegg er det 46000 sysselsatte i jordbruket.

ORKLA-SJEFENS HOVEDPOENG er sammenhengen mellom et levende jordbruk og en norsk matvareindustri som hovedsakelig bruker norske råvarer. Skal vi fortsatt ha et norsk jordbruk må bøndene ha en inntekt de kan leve av. Da er det ingen vei utenom høye priser og subsidier. Naturforholdene i Norge - klima og topografi - gjør det umulig for bøndene å konkurrere med det utenlandske industrilandbruket når det gjelder pris. Hvis rammebetingelsene for jordbruket og industrien endres, vil Orkla måtte vurdere å flytte produksjonen til utlandet.

SYLVI LISTHAUG SIER regjeringens politikk ikke vil bli basert på det hun karakteriserer som trusler. Det er greit nok. Ingen regjering, uansett farge, liker å bli holdt som gissel av særinteresser. Problemet er et helt annet: Det er ennå ikke mulig å få øye på hva regjeringen egentlig vil med norsk matproduksjon. Målsettingene i regjeringens politiske plattform er vage og til dels selvmotsigende. F.eks. vil regjeringen redusere jordbrukets kostnadsnivå samtidig som den vil arbeide for «en høyest mulig selvforsyning av mat av beredskapshensyn». Den tier om hvordan dette skal skje.

I LANDBRUKSPOLITIKKEN nytter det ikke å spille på to hester samtidig. En politikk som legger hovedvekten på marked og globalisering, vil utradere norsk mat-produksjon og svekke beredskapen. Derfor haster det med at regjeringen skaffer seg en synlig landbrukspolitikk.