LEDER

Kampen om landbruket

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

LANDBRUKSMINISTER Sylvi Listhaug fikk mer oppmerksomhet da hun tiltrådte enn alle andre forgjengere til sammen. Problemet var at interessen nok kom litt på siden av hva statsråden ønsket seg. Fremdeles tviholder hun på å hemmeligholde kundeforhold fra sin tidligere arbeidsplass i First House. Mens vi venter på at Listhaug skal ta til vettet og skjønne åpenhetens betydning, er det et godt alternativ å drøfte hva slags politikk Frp og regjeringen vil føre når det gjelder landbruk og matproduksjon. Orklas toppsjef Åge Korsvold gjør nettopp dette i en kronikk i Dagens Næringsliv. Han advarer mot store endringer i landbrukspolitikken, og peker på at det også kan få konsekvenser for matvareindustrien. Korsvold peker på at matvareindustrien er landets neste største industri med nesten 50000 sysselsatte i 2000 bedrifter. I tillegg er det 46000 sysselsatte i jordbruket.

ORKLA-SJEFENS HOVEDPOENG er sammenhengen mellom et levende jordbruk og en norsk matvareindustri som hovedsakelig bruker norske råvarer. Skal vi fortsatt ha et norsk jordbruk må bøndene ha en inntekt de kan leve av. Da er det ingen vei utenom høye priser og subsidier. Naturforholdene i Norge - klima og topografi - gjør det umulig for bøndene å konkurrere med det utenlandske industrilandbruket når det gjelder pris. Hvis rammebetingelsene for jordbruket og industrien endres, vil Orkla måtte vurdere å flytte produksjonen til utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer