Kampen om menneskesinnet

Filmen «A Dangerous Method» tar for seg striden mellom Sigmund Freud og Carl Gustav Jung, den moderne psykologiens grunnleggere. Men hva ville de? Og hvem vant?

FRA VENNER TIL UVENNER: Viggo Mortensen spiller Sigmund Freud og Michael Fassbender er Carl Jung i David Cronenbergs «A Dangerous Method», som handler om vennskapet og feiden mellom psykoanalysens fedre. Og om sex, selvsagt.
FRA VENNER TIL UVENNER: Viggo Mortensen spiller Sigmund Freud og Michael Fassbender er Carl Jung i David Cronenbergs «A Dangerous Method», som handler om vennskapet og feiden mellom psykoanalysens fedre. Og om sex, selvsagt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVORFOR HANDLER mennesket som det gjør?

Spørsmålet Sigmund Freud, psykoanalysens far, forsøkte å besvare fra sitt kontor i Wien i tiden rundt forrige århundreskifte, var ikke mindre. Freud ville dykke ned i underbevisstheten, til mentale havbunn uten kart, ved å lytte til pasientenes fri assosiasjoner og lete etter underteksten i det de fortalte. Der mente han å finne brorparten av årsakene til pasientenes valg og gjerninger. Det Freud fant på sjøbunnen i sinnet, førte til et paradigmeskifte, en radikal endring i oppfatningen om hva et menneske egentlig var. Selvsagt ble det bråk.

HVA VAR DET som ble brakt inn i det unge psykologifaget med Freud? I sin artikkel «Arven fra Freud» lister Siri Gullestad, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, opp tre sentrale tanker: Freud hevdet at tankene og følelsene våre i stor grad styres fra det underbevisste.

Årsakene til at de ikke når opp i det bevisste, er at våre dype ønsker og drifter er forbudte, umulige eller skambelagte. De kommer i konflikt med den vi vil være, den vi forventes å være, og fortrenges. De primære drivkreftene i livet er seksualitet og aggresjon, og hemmelig og fortrengt begjær og raseri er gjerne rettet mot nær familie, mot mor og far. Dette er vanskelig å ta innover seg. Derfor går menneskene rundt og bedrar seg selv om det de gjør. Og derfor gjør de samme feil igjen og igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer