Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kampen om OL ikke over

Ingress

Meninger

OSLOS VELGERE HAR sagt ja til at hovedstaden skal søke om å arrangere olympiske vinterleker i 2022. 172837 stemte ja. 140982 sa nei. Det ble i tillegg avgitt 9519 blanke stemmer. Ja-siden fikk 53.5 prosent av de avgitte stemmene mens nei-sida endte på 43.6. Valgdeltakelsen var 72 prosent som var lavere enn i det parallelle stortingsvalget. Likevel kan det ikke være tvil om at ja-siden vant valget med en margin og en deltakelse som gir legitimitet til resultatet. Det må tillegges vekt i den videre prosessen i OL-spørsmålet.

NOEN AVGJØRELSE ligger likevel ikke i Oslos folkeavstemning. Det skyldes særlig tre forhold. For det første er det sider ved folkeavstemningen som reduserer dens betydning. For det andre er ikke OL et spørsmål om Oslo og hovedstadens utvikling, men en sak hvor hele landet må blir hørt. For det tredje skal en eventuell OL-søknad og statlig milliardgaranti gjennom både regjering og Storting. Så langt har rikspolitikerne vært forbausende tause om OL-saken.

SELV OM RESULTATET av folkeavstemningen viser et tydelig ja-flertall, var ikke rammene rundt avstemningen tilfredsstillende. Skal folkeavstemninger ha tilstrekkelig tyngde, kreves det valgkamp der partene er organiserte og noenlunde likeverdige, at argumentene er tydelige og kunnskapen blant velgerne god. Her kom Oslo til kort. I den grad det i det hele tatt var noen valgkamp, var den kort og totalt ensidig. På slutten mobiliserte ja-siden kraftig, godt hjulpet av det innleide PR-byrået First House og en gruppe idrettskjendiser. Oslo kommune og Norges Idrettsforbund hadde finansielle muskler den uorganiserte nei-siden aldri kunne matche. En opinionsundersøkelse viste dessuten at nesten halvparten av de som stemte, sa de ikke hadde fått nok informasjon. En av åtte visste ikke engang at det var et OL-valg i Oslo. Rundt 60000 Oslo-borgere fikk ikke tilsendt valgkort til OL-avstemningen..

SKAL OL BLI EN realitet må prosjektet ha oppslutning i hele folket, ikke bare hos en knapp majoritet i Oslo. Det må skapes en bred entusiasme ute i landet, og den finnes ikke i dag. Skjebnen til Tromsøs OL-søknad er ikke glemt. Skal regjeringen Solberg si ja til milliardfesten, må den være sikker på at dette er noe folket virkelig vil ha.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling