KOMMENTARER

Kampen om skattene

Å fjerne formuesskatten gir sikre tap og usikre gevinster.

SKATTEREFORM: Finansminister Siv Jensen bør etterspørre mer kunnskap før hun begrenser formuesskatten, skriver Aksel Braanen Sterri.
Foto: Dagbladet / Dagbladet
SKATTEREFORM: Finansminister Siv Jensen bør etterspørre mer kunnskap før hun begrenser formuesskatten, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Dagbladet / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 30. januar uttrykte jeg en forbeholden støtte til Alliansen for privat eierskaps forslag om å frita arbeidende kapital for formuesskatt.

Det er et pragmatisk forslag, som kan oppnå to viktige formål: Skattlegge eiendom mer og frita bedrifter for en skatt som kan være hemmende.

Jeg er nå i tvil om det var en riktig vurdering. Når gevinstene er usikre, og tapene er sikre, kan det lønne seg å vente.

Vi vet at det å fjerne formuesskatten eller forbeholde den hus, hytter og campingvogner, vil gjøre at en del av Norges rikeste vil betale mindre inn til fellesskapet.

Det er en ulempe, men bør ikke være en spiker i kista for forslaget. Det er mulig å skattlegge de rikeste på andre måter.

Å skattlegge de rikeste mest mulig er heller ikke eneste hensyn. Om formuesskatten viser seg å være en alvorlig brems på skapingen av nye arbeidsplasser, bør den reduseres.

Den nordiske modellen dreier seg ikke om å ta de aller rikeste. Det er middelklassen som bærer de store byrdene, mens de rikeste, som Wallenbergfamilien, skaper arbeidsplassene, godt hjulpet av en velvillig stat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer