Kampen om studentene

Konkurransen om studentene tilspisser seg. Fredag gjorde Universitetet i Oslo seg lekre for 4000 ungdommer.

Universitetet i Oslo (UiO) har annonsert videregående-dag i dag, og invitert rubbel og bit av ungdom i aldersgruppen 16-18 i Østlandsoområdet til å ta en titt. Vi bestemte oss for å gjøre det samme.

UNIVERSITETET SYNES det er så viktig å presentere seg for ungdommen, at de har brukt 350 000 kroner på denne dagen. Til sammen bruker UiO en million kroner denne våren på å profilere seg på ulike messer.

Informasjonsrådgiver ved UiO, Julie Øybø, medgir at satsingen er et resultat av mer konkurranse - om nettopp ungdommen. I en periode sank nemlig søkermassen til Universitetet.

- Jeg synes vi får mye igjen for pengene når vi når en målgruppe på 4000 elever. Profileringen av Universitetet er nye tanker, og et resultat av økt konkurranse. Søknadsmassen har økt de siste tre årene, men før det var det en gradvis nedgang.

Det er også et poeng for Universitetet at de som begynner der ikke slutter, at de kommer seg igjennom studiene. Universitetet får nemlig betalt per avlagte studiepoeng, mens det før ble lagt mer vekt på antall studenter.

Derfor er det viktig at Universitetet klarer å kapre fremtidige - og flittige studenter i dag.

HVA SÅ MED DAGEN i DAG? Allerede i stimen ut av t-banevogna ved Blindern skjønner man at gjennomsnittalderen er litt lavere enn en normal studiedag. Her høres ikke utspill om kvantefysikk eller Aristoteles, mens kommentarer som «Visste du at mandlene og steinene du har i pungen er de samme. Helt sant» og «Er det alltid slikt kaos her, eller», piper ut av rekkene.

Det er fremdeles tidlig på dagen, og oppe på Universitetsområdet ser det ut til at det akademiske kvarter fremdeles råder. Ungdommen siver riktignok inn, men fremdeles i moderate mengder. Noen har stilt seg litt rådville på Fredrikke-plassen, og plutselig er det noe som skjer. Inn toner et demonstrasjonstog med folk i grønne t-skjorter som roper slagord av typen «Dum og stolt», «Kruttet er oppfunnet» og «Nei til kunnskap». De tar ordet på talerstolen og presenterer seg som konkurrenten Fasit Unniversitet, med kortnavnet FUNNI.

Hvis du tror de ble kastet ut for å forstyrre den akademiske orden, tar du feil. Dette er nemlig et forsøk fra UIO på å gå ironi-ungdommen i møte. Med å servere et «worst case-scenario», vil de vise hva UiO ikke er, nemlig et sted for dumskap.

- Vi vil vise viktigheten av utdanning, samtidig som det er en morsom, kul greie hvor Universitetet tør å gjøre noe motsatt av seg selv, sier Bjørn Tumyr, produsent i informasjons-selskapet hyret inn for anledningen.

- Dere er ikke redd for at ungdommen skal ta FUNNI på alvor?

- Nei. Det er såpass satt på spissen at jeg tror alle vil catche poenget. De som synes Fasit Unniversitetet er greit, de vil ikke Universitetet i Oslo ha uansett, påpeker Tumyr.

ÅRETS VIDEREGÅENDE DAG er litt spesiell. Til høsten blir det nemlig en helt ny hverdag for de begynnende studentene på Blindern. Grunnfag og mellomfag er byttet ut med 60 bachelor-programmer, vekttall er byttet ut med studiepoeng og tallkarakterene med syv bokstaver. Alt for å passe bedre inn i det internasjonale utdannings-systemet.

- Fokuset er litt anderledes i år på grunn av den nye gradsstrukturen, forteller Julie Øybø.

- Er du sikker på at alle de som står på stand vet hva de snakker om, da?

- Jeg er trygg på at fakultetene har oversikt, de har jo jobbet med det lenge. Men det er jo selvfølgelig nytt for alle.

I IDRETTSBYGNINGEN er hallen gjort om til utdanningsmesse med stands fra de forskjellige fagmiljøene ved UiO. Her kan tenåringene stille de spørsmålene de måtte ha, pluss utforske annet snacks som et tittehull hvor de kan studere en spill levende student på sin hybel. Noen skoleelever har allerede funnet sin stand, noen er frempå og rister på reagensglass, mens andre vandrer mer rådville omkring eller klynger seg ved inngangen.

- Vi har nettopp kommet inn. Det er stort. Jeg lette etter psykologi, men fant ikke\'no, forteller Marianne Nybakk (19), som står sammen med venninnene Marianne Krog (18) og Camilla Thoresen (18). Alle fra Nes videregående i Øvre Romerrike. De har ikke vært på Blindern før, men hvordan tror de det ville være å gå her?

- Det virker spennende, men skummelt likevel, er de enige om.

Nytt av året på messa er en studieveiledercafé, hvor universitetets faste veiledere sitter pal ved bordene. Det er bare å kjøpe seg et smørbrød, med en veileder attåt.

En av disse er Liv Tone Måseidvåg. Til nå har hun ikke hatt så mange å snakke med. Det er visst ennå tidlig. Men hun vil gjerne fortelle det grunnleggende om den nye universitetshverdagen.

- Vi blir nå i tråd med det internasjonale systemet, og det er et mål at flere studenter skal dra til utlandet - og at flere skal komme hit. Dessuten blir eksamen anderledes. De store skole-eksamenene forsvinner, det blir mer mappe- evaluering, i tillegg til mindre og hyppigere eksamener. Også blir det mer gruppeundervisning og færre store forelesninger.

- Hva med disse nye bachelor-programmene?

- Det blir både disiplinære programmer, som sosoiologi og statsvitenskap, og tverrfaglige program, som «Kultur og kommunikasjon» og «Internasjonale studier».

UTE PÅ FREDRIKKE-PLASSEN igjen, møter vi noen som allerede har bestemt seg for det sistnevnte studiet.

- Vi går på Steinerskolen, så vi har søkt allerede, forteller Rannveig Sanner (19). Hun står sammen med venninnene Camilla Olstad Kristiansen (19), Sarah Herrfurt-Garson (18) og Hanne Marie Gabriel (18). Tilsammen har de søkt på Internasjonale studier, psykologi, kriminologi, arkitekt og juss.

- Men hvis dere allerede har søkt, hva gjør dere her da?

- Vi må jo nesten det. Alle de fem minuttene vi har vært her, har det vært supert.

KUNNSKAPENS VEI:</B> Fra t-banen var det i dag en jevn strøm av mennesker som skulle opp på Blindern.
KANSKJE BLINDERN:</B> Hanne Marie Gabriel (18), Rannveig Sanner (19), Sarah Herrfurt-Garson (18) og Camilla Olstad Kristiansen (19) var på blindern for å snuse på studenttilværelsen.
<B>STOR DAG:</B> Julie Øybø er informasjonsrådgiver ved UiO og venter seg 4000 elever på besøk.
GIR SVAR PÅ KAFÉ:</B> Nytt av året er studieveilederkafé. Hos blant andre Liv Tone Måseidvåg kan du få både kaffe og en prat.
STAND I SNØ:</B> Også Studensamskipnaden stilte opp med radiosendinger og stand ute på Fredrikke-plassen.