Kampen om Sudans framtid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET MÅ VIRKE

forvirrende for mange at vår utviklingsminister den ene dagen står fram og lovpriser en fredsavtale i Sudan mens vi den andre dagen hører om folkemord og enorme lidelser i det samme landet. Er det noen sammenheng i dette? Og hvordan kan vi forklare de grusomheter som nå utspiller seg i Darfur?

Det har vært borgerkrig i Sudan siden frigjøringen i 1956, bare avbrutt av 11 fredelige år fra 1972 til 1983. Krigshandlingene har stort sett rammet den sørlige del av landet. Det er denne konflikten vi alltid har hørt om - ofte forenklet som en krig mellom muslimer/arabere i nord og kristne/afrikanere i sør. Takket være store anstrengelser (der Norge har spilt en viktig rolle) og betydelig press fra USA ligger det nå til rette for en omfattende fredsavtale. Denne innebærer at frigjøringsbevegelsen i sør (SPLA) vil gå inn i regjeringen. Sør-Sudan vil få utstrakt selvstyre og etter seks år vil befolkningen i sør stemme over om de ønsker å forbli en del av Sudan eller danne sin egen stat.

FREDSAVTALEN VIL

påvirke andre konflikter i Sudan. Den viktigste konflikten siden 1989 har vært mellom regimet i Khartoum og alle andre politiske grupper i landet. Den dreier seg om regimets legitimitet (det kom til makten ved militærkupp) og politikk, fundamentalistisk islam og menneskerettigheter. Opposisjonen har vært samlet i en «nasjonal demokratisk allianse», men den forestående avtalen er bare mellom regjeringen og SPLA. Mange av de andre partiene og grupperingene føler seg tilsidesatt og frykter at regimet i Khartoum vil bruke avtalen til å befeste sin posisjon i den nordlige delen av landet der minst to tredjedeler av befolkningen bor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer