KOMMENTARER

Helse:

Kampen om sykehusene kan bli blodig og kostbar

Moderne medisin har en rekke vidunderkurer, men lite hjelper mot sykehus-syken.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I et anfall av hybris proklamerte helseminister Bent Høie (H) i 2016 fred i Sykehus-Norge. Ingen akuttsykehus skulle legges ned. Strukturen ligger fast. Framover handler alt om utvikling av de vi har.

Slik ble det ikke. Sykehusene består, men ingenting tyder på at vi får sykehusfred i vår tid. Selvfølgelig. Det er lite som er så politisk som sykehus. Politikere lever hele liv uten å krangle om noe annet enn operasjonssaler og fødestuer.

Senterpartiets tillitsvalgte, for eksempel. De trenger bare tenne varden på en høyde rundt Odda før de har mønstret en nasjonal hær av slagordmaskiner til fakkeltogene. Fra samtlige partier der ute finnes det hundrevis av lokalpolitikere som går med en sykehusdrøm i magen. Ingen vil ha færre, alle vil ha flere.

Det er lett å forstå hvorfor det er slik. Selv om vi ikke liker å tenke på det, blir vi syke en dag. Folk trenger hjelp. Kanskje får vi berget livet av nærheten til grunnleggende akuttmedisinske tjenester. Få vil bosette utenfor blålysenes rekkevidde.

I verdens rikeste land ser ikke folk hensynsfullt bort på den bekymrede samfunnsøkonomen hvis det lokale sykehuset står i fare. De går heller til stemmelokalet med trygghet, helse, og arbeidsplassene sykehusene fører med seg, i bakhodet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer