«Kampen om tungtvannet» i gang i Praha

Se de første bildene fra innspillingen av den nye TV-serien.

I TSJEKKIA: Den nye TV-serien om tungtvannsaksjonene på Vemork er gått i opptak. Her er et krigsherjet London anno 1942 gjenskapt på settet i Praha. Foto: Per Olav Sørensen
I TSJEKKIA: Den nye TV-serien om tungtvannsaksjonene på Vemork er gått i opptak. Her er et krigsherjet London anno 1942 gjenskapt på settet i Praha. Foto: Per Olav SørensenVis mer

(Dagbladet): Det gir ikke høye odds å tippe at dette blir den store TV-snakkisen i desember neste år. Etter suksessen med «Halvbroren» er regissør Per Olav Sørensen i gang med den seks episoder lange TV-serien om sabotasjeaksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork under Den andre verdenskrig.

Innspillingen startet i Tsjekkia denne uka, og Dagbladet kan i dag vise det første bildet av filmsettet, som skal illudere London i 1942.

Oppdiktet Det er her seriens hovedperson Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner) møter den britiske etterretningsagenten Julie Smith (Anna Friel). Sammen planlegger de å sprenge Norsk Hydros fabrikk i Telemark, som ved hjelp av fossekraft produserte dideuteriumoksid - tungtvann - til nazistens atomvåpenprogram.

Smith er en oppdiktet figur, men basert på flere ekte kvinner som jobbet i den britiske planleggingen av aksjonen. Tronstad var en høyst reell vitenskapsmann og etterretningsoffiser, som ble drept i 1945 i et dramatisk oppgjør med NS-folk.

Ifølge Rjukan Arbeiderblad har Tronstads sønn Leif Tronstad jr. vært i tett kontakt med TV-seriens produsenter for å sikre at historien blir etterrettelig fortalt, og uttalt at han tror Klouman Høiner vil gjøre en god jobb med å tolke krigshelten, selv om skuespilleren ikke likner påfallende:

- Han er en helt annerledes type, men jeg tror han er en gløgg fyr, sier Tronstad jr.

Moral og etikk Dennis Storhøi, Stein Winge, Frank Kjosås og Tobias Santelmann spiller andre roller i serien. Tyske Christopher Bach spiller Werner Heisenberg, fysikeren som var med på å legge grunnlaget for kvantemekanikken på 20-tallet og senere jobbet med å utvikle atombomber for Hitler.

Ifølge regissøren skal den nye TV-serien, som er et samarbeid med danske og britiske produsenter, skal vises på NRK og har et totalbudsjett på 75 millioner kroner, gå dypt inn i historien som ligger bak sabotasjeaksjonene.

- Jeg er vel så opptatt av hvorfor historien ble som den ble. Det moralske og etiske i dette er veldig spennende. Vi har ikke lyst til å skape en klassisk heltehistorie, men fortelle historien bak, sa regissør Per-Olav Sørensen da prosjektet ble presentert på en pressekonferanse tidligere i høst.

KLINER TIL: - Folk kommer helt sikkert til å kommentere både det ene og det andre, men alt jeg kan gjøre er å kline til og lage en god historie, sier regissør Per Olav Sørensen (i midten) om det påkosta serieprosjektet. Her flankert av skuespillerne Anna Friel (Julie Smith) og Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad) til venstre, og John Christian Rosenlund (fotograf) og Pip Torrens (John S. Wilson) til høyre. Foto: Per Olav Sørensen
KLINER TIL: - Folk kommer helt sikkert til å kommentere både det ene og det andre, men alt jeg kan gjøre er å kline til og lage en god historie, sier regissør Per Olav Sørensen (i midten) om det påkosta serieprosjektet. Her flankert av skuespillerne Anna Friel (Julie Smith) og Espen Klouman Høiner (Leif Tronstad) til venstre, og John Christian Rosenlund (fotograf) og Pip Torrens (John S. Wilson) til høyre. Foto: Per Olav Sørensen Vis mer