Kampen om Turkmenistan

Mange land har interesse av å påvirke den kommende maktkampen i gassrike Turkmenistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RETT FØR JUL døde Turkmenistans leder gjennom 16 år, president Saparmurat Nijazov. Andre juledag var det ekstraordinær sesjon i landets folkeråd - Khalq Maslakhaty. Dette parlamentslignende organet med over 2500 medlemmer avgjorde at en ny president skal velges 11. februar. I bakgrunnen foregår det en intens konkurranse mellom forskjellige grupperinger innenfor den turkmenske eliten, og mellom fremmede makter. Det er ikke bare turkmenerne som har interesse av hvem som blir landets nye leder og hvordan dets store energiressurser blir forvaltet.

TURKMENISTAN har verdens fjerde eller femte største gassreserver og er en viktig kilde til gass for det russiske rørledningssystemet mot Europa. Russland vil fra neste år ikke være i stand til å produsere nok gass på egen hånd til å dekke sitt eget voksende innenlandske gassforbruk og samtidig innfri sine leveringsforpliktelser til det europeiske markedet. Derfor er landet avhengig av å supplere med billig gass fra Sentral-Asia, først og fremst fra Turkmenistan. Ukraina er spesielt utsatt om det skulle komme forstyrrelser i disse leveransene, siden de i sine nåværende gassprisavtaler med Russland har klausuler om at ca 2/3 av gassen til landet skal være billig-gass fra Turkmenistan. I dag går Turkmenistans eneste store eksportrørledning for gass gjennom Russland, som dermed har stor grad av kontroll over ressursene. Spørsmålet er om Nijazovs død over tid kan gi russerne enda bedre kontroll over den turkmenske gassen eller om andre land kan få fotfeste i landet og innflytelse over de store energiressursene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer