Kampen om Universitetsforlaget

Universitetsforlaget har vært ute i et stormvær dette året. Det har forlaget vært med jevne mellomrom gjennom et halvt århundres historie. Men overskriftene i 1998 har skygget for den unike foreteelsen Universitetsforlaget egentlig er. Hvor har det ellers hendt i et lite land på fire millioner at en utgivervirksomhet som springer ut av studentenes stensilbehov, vokser seg frem til en institusjon for kunnskapsformidling som blir ett av landets fire største forlag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I løpet av et halvt år er det skapt en myte om at Universitetsforlaget er nede for telling. Denne myten gir et fullstendig feilaktig bilde av forlagets kraft og potensiale. Den må ikke få lov til å undergrave omverdenens tillit og Universitetsforlagets videreføring av sin oppgave.

Godt hjulpet av kilder som burde se det som sin oppgave å hegne om forlaget, har ulike kommentatorer kunent eksellere i påstander om et «forlag i oppløsning», om «millionlik» i skapene, om et forlag i dyp økonomisk krise, om egenkapitalen som «forvitrer» og om eiere som forbereder seg på å ta full kontroll for deretter å føre Universitetsforlaget som et lam til slakterbenken.

Denne negative beskrivelsen gjør det nødvendig å forsøke å gjenopprette et helhetssyn på forlaget.

Det forlag som ble overtatt av ny ledelse den 1. januar i år, var slagkraftig og konkurransedyktig. Gjennom snart femti år har Universitetsforlagets lønnsomhet svingt opp og ned, mens forlagets rolle som kunnskapsformidler stadig er blitt befestet og utvidet. Resultatet er over 17000 boktitler _ blant dem helt sentrale verk innenfor en rekke fag og også utallige utgivelser med appell langt utover de enkelte fagområder. Bak dette ligger en ærgjerrig utgivelsespolitkk og et tett samspill mellom forfattere, ansatte og ledere. Slik er Universitetsforlaget bygget opp til å bli den største utgiver i Norge av skolebøker og universitets- og forskningslitteratur. Samtidig er det Nordens ledende forlag for forsknings- og fagtidsskrifter med 140000 abonnenter i 100 land, og det forlag som har eksportert mest av forskningslitteratur og lærebøker fra Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer